lutego 24, 2025

Pączki pieczone z dżemem

Tłusty Czwartek zobowiązuje i pączka trzeba zjeść. W końcu mówi się, że kto nie zje ani jednego pączka, temu nie będzie się wiodło przez następny rok.

W pączkach możemy przebierać, nawet najbardziej wybredny łasuch znajdzie coś dla siebie - z lukrem, cukrem pudrem lub czekoladą. Z dżemem, konfiturą, czekoladą, budyniem, kremami o najróżniejszych smakach... Do wyboru, do koloru.

Ja jednak zachęcam, aby pokusić się o przygotowanie pączków w domu. Np. pączki budyniowe bez nadzienia. Albo pączki na parze z czekoladą dla osób, które unikają smażonych potraw.

Tym razem dla bardziej tradycyjnych łasuchów klasyczne pączki z dżemem, jednak zamiast smażyć w głębokim tłuszczu upiekłam je.


Pączki pieczone z dżemem - przepis na ok. 10szt.

Do przygotowania zaczynu będą Ci potrzebne:

  • 40g drożdży,
  • łyżeczka cukru,
  • 50g mąki pszennej tortowej,
  • 100ml letniego mleka.
Do przygotowania pączków będą Ci potrzebne:
  • 450g mąki pszennej tortowej,
  • 100g masła,
  • 60g cukru,
  • 150ml letniego mleka,
  • 4 żółtka,
  • dżem owocowy,
  • stewia w proszku do posypania.

1. Rozkrusz drożdże, wsyp 50g mąki i łyżeczkę cukru, dodaj 100ml letniego mleka i wszystko wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na kilka minut.
2. Do miseczki wsyp resztę mąki, dodaj wyrośnięty zaczyn i cukier, dolej 150ml letniego mleka i zacznij wyrabiać ciasto.
3. Dodawaj stopniowo żółtka cały czas wyrabiając ciasto.
4. Na koniec wlej rozpuszczone masło.
5. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-40 minut.
6. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat podsypany mąką, rozwałkuj na grubość ok. 1,5cm, wykrój na pomocą szklanki kółka, na każde nałóż porcję dżemu i zawiń w kulkę.
7. Przygotowane pączki odłóż na blat i pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 20 minut.
8. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim pączki.
9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 minut.
10. Gotowe pączki posyp pudrem ze stewii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger