Tłusty Czwartek zobowiązuje i pączka trzeba zjeść. W końcu mówi się, że kto nie zje ani jednego pączka, temu nie będzie się wiodło przez następny rok.
W pączkach możemy przebierać, nawet najbardziej wybredny łasuch znajdzie coś dla siebie - z lukrem, cukrem pudrem lub czekoladą. Z dżemem, konfiturą, czekoladą, budyniem, kremami o najróżniejszych smakach... Do wyboru, do koloru.
Ja jednak zachęcam, aby pokusić się o przygotowanie pączków w domu. Np. pączki budyniowe bez nadzienia. Albo pączki na parze z czekoladą dla osób, które unikają smażonych potraw.
Tym razem dla bardziej tradycyjnych łasuchów klasyczne pączki z dżemem, jednak zamiast smażyć w głębokim tłuszczu upiekłam je.
Pączki pieczone z dżemem - przepis na ok. 10szt.
Do przygotowania zaczynu będą Ci potrzebne:
- 40g drożdży,
- łyżeczka cukru,
- 50g mąki pszennej tortowej,
- 100ml letniego mleka.
- 450g mąki pszennej tortowej,
- 100g masła,
- 60g cukru,
- 150ml letniego mleka,
- 4 żółtka,
- dżem owocowy,
- stewia w proszku do posypania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz