Budyń w przypadku pączków zazwyczaj kojarzy nam się z nadzieniem - sama uwielbiam pączki z budyniem, zwłaszcza o smaku toffi 😍 Choć i waniliowym nigdy nie pogardzę!
Tym razem jednak zamiast robić nadzienie budyń dodałam bezpośrednio do ciasta. Dzięki temu pączki miały delikatny waniliowy posmak, a z dodatkiem jogurtu ciasto było delikatne i rozpływało się w ustach.
Podczas przygotowywania ciasta nie zapomnijcie o dodatku spirytusu - zapobiegnie on nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu w trakcie smażenia. Już niewielka ilość alkoholu dodana do ciasta sprawi, że wchłanianie zostanie znacznie ograniczone i nasze pączki nie będą przesączone olejem.
Pączki budyniowe - przepis
Do przygotowania pączków będą Ci potrzebne:
- 260g mąki orkiszowej jasnej,
- budyń waniliowy bez cukru,
- 400g jogurtu naturalnego,
- 3 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki ksylitolu,
- łyżeczka spirytusu,
- olej rzepakowy do smażenia,
- 2 łyżki erytrolu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz