lutego 05, 2024

Pączki budyniowe

Budyń w przypadku pączków zazwyczaj kojarzy nam się z nadzieniem - sama uwielbiam pączki z budyniem, zwłaszcza o smaku toffi 😍 Choć i waniliowym nigdy nie pogardzę!

Tym razem jednak zamiast robić nadzienie budyń dodałam bezpośrednio do ciasta. Dzięki temu pączki miały delikatny waniliowy posmak, a z dodatkiem jogurtu ciasto było delikatne i rozpływało się w ustach.

Podczas przygotowywania ciasta nie zapomnijcie o dodatku spirytusu - zapobiegnie on nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu w trakcie smażenia. Już niewielka ilość alkoholu dodana do ciasta sprawi, że wchłanianie zostanie znacznie ograniczone i nasze pączki nie będą przesączone olejem.


Pączki budyniowe - przepis

Do przygotowania pączków będą Ci potrzebne:

  • 260g mąki orkiszowej jasnej,
  • budyń waniliowy bez cukru,
  • 400g jogurtu naturalnego,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • łyżeczka spirytusu,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • 2 łyżki erytrolu.

1. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i ksylitol.
2. W drugiej misce rozbełtaj jajko z jogurtem i stopniowo dodawaj suche składniki i spirytus cały czas wyrabiając ciasto.
3. Wyrobione ciasto odstaw pod przykryciem na 10 minut.
4. W głębokiej patelni rozgrzej olej do temperatury ok. 170 stopni C, łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż z obu stron.
5. Erytrol zmiel w młynku na puder i posyp nim gotowe pączki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger