lutego 06, 2024

Pączki na parze z czekoladą

Wielkimi krokami zbliża się chyba ulubione święto wszystkich łasuchów, czyli Tłusty Czwartek.

Kto w taki dzień odmówi sobie choćby jednego pączka? W końcu mówi się, że kto nie zje ani jednego pączka, temu nie będzie się wiodło przez następny rok 😉

Obecnie pączków mamy do wyboru, do koloru - z lukrem lub bez, z cukrem pudrem, z przeróżnymi nadzieniami. Najlepsze są takie z prawdziwej pączkarni - te dyskontowe to niestety nie to samo.

Warto jednak pokusić się o przygotowanie pączków w domu. Jedliście kiedyś pączki przygotowane na parze? Jeśli nie to zdecydowanie polecam - są pyszne, a jednocześnie trochę mniej kaloryczne niż ich odpowiedniki smażone na głębokim tłuszczu, pączkowe szaleństwo nie będzie więc tak bolesne dla naszego sumienia 😄


Pączki na parze z czekoladą - przepis

Do przygotowania pączków będą Ci potrzebne:

  • 500g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej,
  • 120g masła,
  • 3 jajka,
  • 125ml mleka,
  • 50g drożdży,
  • 35g cukru.
Do przygotowania polewy będą Ci potrzebne:
  • 100g gorzkiej czekolady,
  • łyżeczka masła.

1. Mleko lekko podgrzej, drożdże rozkrusz i rozpuść w mleku, po czym dodaj łyżkę mąki i cukru i dobrze wymieszaj.
2. Tak przygotowany zaczyn przykryj i odstaw na chwilę, aż urośnie.
3. Do miski wsyp resztę mąki, cukru, dodaj jajka i zaczyn.
4. Wyrób ciasto, a pod koniec dodaj rozpuszczone masło.
5. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
6. Wyrośnięte ciasto wyłóż na podsypany mąką blat, lekko rozwałkuj, wykrawaj szklanką krążki i ponownie odłóż aż lekko wyrosną (nie zapomnij przykryć ściereczką).
7. Do parowara lub garnka z wkładką do gotowania na parze wlej wodę. Kiedy woda się zagotuje ułóż pączki tak, aby się nie stykały (urosną w trakcie parowania) i gotuj ok. 9-10 minut - najlepiej sprawdź wykałaczką, czy są już gotowe.
8. W rondelku rozpuść masło z czekoladą - tak otrzymaną polewą posmaruj gotowe pączki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger