Ciasto francuskie nie jest proste w przygotowaniu, zdecydowanie. Osobiście bardzo doceniam fakt, że możemy kupić gotowe w sklepie - dzięki temu szybko i łatwo możemy przygotować zarówno coś słodkiego, jak i słone przekąski. Dziś postawiłam na drugą opcję, jako farsz wykorzystałam więc szpinak i fetę.
Rurki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą - przepis
Do przygotowania rurek będą Ci potrzebne:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 450g mrożonego szpinaku,
- 200g fety,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- szczypta pieprzu,
- masło do nasmarowania foremek.
1. Ciasto francuskie wyjmij z lodówki i odłóż, aby osiągnęło temperaturę pokojową.
2. Na patelnię wyłóż szpinak i podgrzewaj tak długo, aż odparuje całą woda.
3. Ostudzony szpinak wymieszaj z pokruszoną fetą, dopraw pieprzem i gałką muszkatołową. Ponieważ feta jest słona nie ma potrzeby dodatkowo dosalać farszu.
4. Ciasto francuskie rozwiń na blacie, pokrój w paski o szerokości 1,5-2cm.
5. Metalowe foremki do wypiekania rurek posmaruj masłem i owiń każdą z nich paskami ciasta tak, aby ich krawędzie zachodziły na siebie.
6. Rurki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 15-20 minut.
7. Wyjmij ciasteczka z piekarnika i zostaw do ostudzenia.
8. Farsz z fety i szpinaku włóż do rękawa cukierniczego i napełnij nim przestudzone rurki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz