lutego 12, 2024

Grzanki z owocami morza

Owoce morza stają się w Polsce coraz bardziej popularne, mimo to wielu osobom wciąż kojarzą się z pewną egzotyką. 

Bez problemu możemy jednak wkomponować je w nasz codzienny jadłospis - jako dodatek do zupy, drugiego dania czy po prostu na kolację (różne propozycje wykorzystania owoców morza znajdziecie tutaj).

A wiecie, że owoce morza uznawane są za silny afrodyzjak? Nic nie sugeruję, ale Walentynki już niedługo 😉


Grzanki z owocami morza - przepis na 4 porcje

Do przygotowania grzanek będą Ci potrzebne:

  • 250g mrożonej mieszanki owoców morza,
  • 2 szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 4 kromki chleba razowego,
  • kulka mozzarelli.

1. Owoce morza rozmroź, przepłucz na sicie i osusz delikatnie ręcznikiem papierowym.
2. Posiekaj 1 ząbek czosnku i szalotki.
Warto zrobić to wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
3. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż na nim szalotki z czosnkiem i owocami morza.
4. Pod koniec smażenia skrop wszystko sokiem z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem.
5. Pieczywo upiecz lub przesmaż na suchej patelni.
6. Drugi ząbek czosnku przekrój wzdłuż na pół i natrzyj nim każdą kromkę.
7. Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
8. Chleb posyp startym serem, podpiecz jeszcze chwilę, aż mozzarella się rozpuści, po czym nałóż ciepłe owoce morza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger