Owoce morza stają się w Polsce coraz bardziej popularne, mimo to wielu osobom wciąż kojarzą się z pewną egzotyką.
Bez problemu możemy jednak wkomponować je w nasz codzienny jadłospis - jako dodatek do zupy, drugiego dania czy po prostu na kolację (różne propozycje wykorzystania owoców morza znajdziecie tutaj).
A wiecie, że owoce morza uznawane są za silny afrodyzjak? Nic nie sugeruję, ale Walentynki już niedługo 😉
Grzanki z owocami morza - przepis na 4 porcje
Do przygotowania grzanek będą Ci potrzebne:
- 250g mrożonej mieszanki owoców morza,
- 2 szalotki,
- 2 ząbki czosnku,
- sok z 1/2 cytryny,
- łyżka oleju rzepakowego,
- 4 kromki chleba razowego,
- kulka mozzarelli.
1. Owoce morza rozmroź, przepłucz na sicie i osusz delikatnie ręcznikiem papierowym.
2. Posiekaj 1 ząbek czosnku i szalotki.
Warto zrobić to wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
3. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż na nim szalotki z czosnkiem i owocami morza.
4. Pod koniec smażenia skrop wszystko sokiem z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem.
5. Pieczywo upiecz lub przesmaż na suchej patelni.
6. Drugi ząbek czosnku przekrój wzdłuż na pół i natrzyj nim każdą kromkę.
7. Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
8. Chleb posyp startym serem, podpiecz jeszcze chwilę, aż mozzarella się rozpuści, po czym nałóż ciepłe owoce morza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz