Tłusty Czwartek już jutro. To chyba ulubione święto wszystkich łasuchów. Ja pączka też sobie z pewnością jutro nie odmówię 😉
Obecnie pączków mamy do wyboru, do koloru - aż ciężko się zdecydować, które wybrać! Może jednak zamiast kupować gotowe, lepiej przygotować samemu w domu? Możemy się wtedy pobawić i np. nieco je odchudzić (pączki pieczone z dżemem) lub przygotować w zupełnie inny sposób (pączki na parze z czekoladą).
Ale trzymanie się tradycji też nie jest i klasyczne pączki również możemy przygotować w domu. W końcu jeśli jesteśmy zdrowi jeden pączek w roku nie wyrządzi nam krzywdy. O ile na tym jednym jesteśmy w stanie poprzestać 😉
Przygotowując klasyczne smażone pączki nie zapomnijcie o dodaniu do ciasta odrobiny spirytusu - ograniczy to wchłanianie tłuszczu przez ciasto podczas smażenia i nasze pączki nie będą przesączone olejem.
Domowe pączki - przepis na 17szt.
Do przygotowania zaczynu będą Ci potrzebne:
- 40g drożdży,
- łyżeczka cukru,
- 50g mąki pszennej tortowej,
- 100ml letniego mleka.
Do przygotowania ciasta będą Ci potrzebne:
- 450g mąki pszennej,
- 150ml letniego mleka,
- 3 żółtka,
- 40g cukru,
- 50g masła,
- 2 łyżki spirytusu.
Do przygotowania polewy:
- 50g gorzkiej czekolady,
- 25g masła,
- 3 łyżki wiórków kokosowych.
Dodatkowo - 1/2 słoika dżemu owocowego.
1. Rozkruszone drożdże wsyp do miseczki, dodaj cukier, 50g mąki i 100ml podgrzanego mleka, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
2. Do drugiej miski wsyp resztę mąki, dodaj zaczyn i cukier, dolej 150ml letniego mleka i zacznij wyrabiać ciasto.
3. Stopniowo dodawaj żółtka i spirytus cały czas wyrabiając ciasto.
4. Na koniec wlej rozpuszczone masło.
5. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia (ja nagrzewam piekarnik do 50 stopni C, wyłączam grzanie i wstawiam miskę z ciastem na ok. 30 minut).
6. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat podsypany mąką, rozwałkuj na grubość ok. 1cm i wykrój szklanką kółka.
7. Na każdym kółku połóż porcję dżemu, uformuj pączki, odłóż na blat, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.
8. Na głębokiej patelni rozgrzej olej do temperatury 175 stopni C (przyda się termometr kuchenny - w zbyt niskiej temperaturze pączki nasiąkną tłuszczem, a w zbyt wysokiej szybko zbrązowieją, ale nie usmażą się w środku).
9. Wkładaj pączki i smaż 1-2 minuty z każdej strony.
10. Wiórki kokosowe upraż na suchej patelni.
11. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z masłem.
12. Rozpuszczoną czekoladą posmarują pączki i posyp uprażonymi wiórkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz