czerwca 24, 2024

Lasagne sin carne

Do wegetariańskich wersji popularnych dań często podchodzimy ostrożnie i z pewną dozą sceptycyzmu. A czasem wystarczy drobna zmiana, dzięki której danie będzie odpowiadało zarówno mięsożercom, jak i wegetarianom. Np. zamiana mielonego mięsa na bogatą w białko soczewicę pozwoli nam przygotować pyszną lasagne sin carne, czyli właśnie wersję bezmięsną popularnej lasagne.


Lasagne sin carne - przepis

Do przygotowania sosu pomidorowego będą Ci potrzebne:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 200g marchewki,
  • 150g selera naciowego,
  • 100g cebuli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 80g pietruszki,
  • 100g zielonej soczewicy,
  • 100g czerwonej soczewicy,
  • 300ml domowego bulionu warzywnego,
  • 250ml passaty pomidorowej,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki chili,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka bazylii,
  • 2 liście laurowe,
  • szczypta cynamonu,
  • sól i pieprz do smaku.
Do przygotowania sosu beszamelowego będą Ci potrzebne:
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 350ml mleka 2%,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli.
Do przygotowania lasagne będą Ci potrzebne jeszcze:
  • makaron lasagne,
  • 80g startego parmezanu.

1. Posiekaj cebulę i czosnek.
Warto to zrobić chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
2. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj marchewki i pietruszkę.
3. Posiekaj łodygi selera.
4. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę i czosnek, dorzuć seler, marchew i pietruszkę i smaż, aż warzywa zmiękną.
5. Dodaj na patelnię obie soczewice i smaż przez 3-4 minuty, po czym zalej gorącym bulionem, passatą pomidorową, dopraw cynamonem, liśćmi laurowymi, oregano, bazylią, solą i pieprzem.
6. Całość doprowadź do zagotowania, po czym zmniejsz gaz i gotuj jeszcze ok. 30 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu.
7. W rondelku rozpuść masło i dosyp mąkę, gotuj przez chwilę mieszając rózgą aby nie powstały grudki, po czym stopniowo dolewaj mleko nie przestając mieszać.
8. Pod koniec dopraw sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową, po czym zdejmij z gazu.
9. Na dno naczynia żaroodpornego wylej warstewkę sosu beszamelowego, ułóż na nim płaty makaronu tak, aby na siebie nie nachodziły.
10. Na makaronie rozprowadź sos pomidorowy, na nim sos beszamelowy i posyp startym serem.
11. Powtarzaj ten układ aż skończy się sos pomidorowy. Ostatnią warstwę stanowić powinien makaron pokryty beszamelem i serem oprószonym oregano i bazylią.
12. Lasagne piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 40 minut. Jeśli wierzch zbyt się zrumieni przykryj ją folią aluminiową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger