czerwca 26, 2024

Zapiekanki jajeczne z warzywami

Zapiekanki jajeczne do danie, które nie wymaga dużo pracy, choć trzeba doliczyć czas, który spędzą w piekarniku. Świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie czy kolację, ale też bez problemu możemy wziąć je do pracy jako drugie śniadanie - choć tę opcję polecałabym raczej, jeśli w pracy macie dostęp do mikrofalówki, ponieważ moim zdaniem zapiekanki na ciepło smakują lepiej 😉

Dodatki możecie wybrać niemal dowolnie, ja wykorzystałam szpinak i suszone pomidory, ponieważ akurat kończył mi się termin szpinaku 😄


Zapiekanki jajeczne z warzywami - przepis na 4 porcje

Do przygotowania zapiekanek będą Ci potrzebne:

  • 6 jajek,
  • 100g liści szpinaku,
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 6 suszonych pomidorów,
  • małe opakowanie serka wiejskiego,
  • szczypta chili,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Paprykę, pomidory, szpinak i szczypior drobno posiekaj.
2. Jajka wbij do miski, dodaj posiekane warzywa oraz serek wiejski i wymieszaj z przyprawami.
3. Dno kokilek wyłóż kółkami wyciętymi z papieru do pieczenia, boki posmaruj tłuszczem, rozlej do kokilek masę jajeczną.
4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15-20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger