czerwca 28, 2024

Kotlety z kalafiora

Kotlety nieodłącznie kojarzą nam się z mięsem - schabowe, mielone, pożarskie... Do wyboru, do koloru. Coraz częściej jednak świadomie decydujemy się na ograniczenie ilości mięsa w diecie zamieniając je np. na warzywa strączkowe. Ja często sięgam także po inne alternatywy - jedną z nich są kotlety z kalafiora.


Kotlety z kalafiora - przepis na 8szt.

Do przygotowania kotletów będą Ci potrzebne:

  • 450g kalafiora,
  • 200g komosy ryżowej,
  • 200g startego sera,
  • jajko,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 1/2 łyżeczki chili,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Ugotuj kalafior na półmiękko w osolonej wodzie, po czym przelej na sicie zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
2. W drugim rondelku ugotuj komosę.
3. Kalafior rozdrobnij widelcem lub zblenduj, wymieszaj z komosą, serem, mąką ziemniaczaną oraz jajkiem.
4. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj ją do masy kalafiorowej.
5. Dopraw całość solą, pieprzem i chili.
6. Wyrób 8 kotletów, ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrop olejem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger