Kotlety nieodłącznie kojarzą nam się z mięsem - schabowe, mielone, pożarskie... Do wyboru, do koloru. Coraz częściej jednak świadomie decydujemy się na ograniczenie ilości mięsa w diecie zamieniając je np. na warzywa strączkowe. Ja często sięgam także po inne alternatywy - jedną z nich są kotlety z kalafiora.
Kotlety z kalafiora - przepis na 8szt.
Do przygotowania kotletów będą Ci potrzebne:
- 450g kalafiora,
- 200g komosy ryżowej,
- 200g startego sera,
- jajko,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 1/2 łyżeczki chili,
- sól i pieprz do smaku.
1. Ugotuj kalafior na półmiękko w osolonej wodzie, po czym przelej na sicie zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
2. W drugim rondelku ugotuj komosę.
3. Kalafior rozdrobnij widelcem lub zblenduj, wymieszaj z komosą, serem, mąką ziemniaczaną oraz jajkiem.
4. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj ją do masy kalafiorowej.
5. Dopraw całość solą, pieprzem i chili.
6. Wyrób 8 kotletów, ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrop olejem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz