Sezon na truskawki powoli się kończy, wykorzystuję je więc jeszcze póki mogę. A ponieważ jest weekend i wszystkich naszła ochota na coś słodkiego tym razem wykorzystałam owoce jako nadzienie do muffinek z mąki owsianej. Idealne do poobiedniej kawy 😉
Owsiane muffinki z truskawkami i kremem jogurtowym - przepis
Do przygotowania muffinek będą Ci potrzebne:
- 150g mąki owsianej,
- 70g erytrolu + łyżka do kremu,
- jajko,
- 100ml mleka,
- 50ml oleju rzepakowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka esencji waniliowej,
- 15 truskawek,
- 300g jogurtu naturalnego,
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny,
- 2-3 łyżki gorącej wody.
1. Jajka zmiksuj z erytrolem i wanilią, dolej mleko i olej, wszystko wymieszaj.
2. Do masy dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
3. Do foremek na muffinki wlej trochę ciasta, do każdej włóż po jednej truskawce i zalej resztą ciasta.
4. Foremki z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz ok. 20 minut.
5. Kiedy babeczki ostygną przygotuj krem - żelatynę wymieszaj z gorącą wodą, odstaw, aby napęczniała, po czym dodaj ją do jogurtu, dosyp zmielony na puder erytrol i wymieszaj.
6. Przełóż krem do rękawa cukierniczego i włóż na chwilę do lodówki.
7. Muffinki udekoruj schłodzonym kremem i ozdób kawałkiem świeżej truskawki. Przechowuj w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz