grudnia 02, 2023

Spaghetti z dyni makaronowej

Co prawda za oknem biało i wszyscy żyjemy już zimą i świętami z nadzieją, że może pogoda utrzyma się jeszcze te 3 tygodnie i doczekamy się białych świąt.

Jednak w kalendarzu nadal jesień, a to znaczy, że wciąż możemy cieszyć skarbami tej pory roku - jednym z nich jest moje ulubione jesienne warzywo, czyli dynia.

Póki jeszcze mam szansę korzystam więc w pełni i dziś na kolację przygotowałam spaghetti z dyni - bo kto powiedział, że makaron zawsze musi być z mąki (dla wielbicieli warzywnych makaronów polecam też makaron z cukinii).

Dynia makaronowa to szczególny rodzaj dyni. Surowa, nawet po przekrojeniu, na pierwszy rzut oka nie różni się niczym specjalnym od innych dyń. Różnicę widać jednak od razu po upieczeniu - miąższ dzieli się wtedy na tysiące drobnych włókien, które świetnie sprawdzają się jako spaghetti.


Spaghetti z dyni makaronowej - przepis na 4 porcje

Do przygotowania spaghetti będą Ci potrzebne:

  • dynia makaronowa (ok. 2kg),
  • 15 pomidorków koktajlowych,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • szczypta cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Dynię przekrój wzdłuż na pół, włóż do piekarnika rozgrzanego 200 stopni C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 45 minut.
2. Cebulę i czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
3. Pomidorki przekrój na pół.
4. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż na nim cebulę z czosnkiem, po czym dodaj pomidorki.
5. Upieczoną dynię wyjmij z piekarnika. Przy pomocy łyżki pozbądź się pestek, a następnie widelcem wyjmij miąższ skrobiąc wnętrze dyni - w ten sposób powstaną nitki dyniowego makaronu.
6. Porcje spaghetti wyłóż na talerze, dodaj pomidorki z cebulą i czosnkiem, a całość posyp posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger