Co prawda za oknem biało i wszyscy żyjemy już zimą i świętami z nadzieją, że może pogoda utrzyma się jeszcze te 3 tygodnie i doczekamy się białych świąt.
Jednak w kalendarzu nadal jesień, a to znaczy, że wciąż możemy cieszyć skarbami tej pory roku - jednym z nich jest moje ulubione jesienne warzywo, czyli dynia.
Póki jeszcze mam szansę korzystam więc w pełni i dziś na kolację przygotowałam spaghetti z dyni - bo kto powiedział, że makaron zawsze musi być z mąki (dla wielbicieli warzywnych makaronów polecam też makaron z cukinii).
Dynia makaronowa to szczególny rodzaj dyni. Surowa, nawet po przekrojeniu, na pierwszy rzut oka nie różni się niczym specjalnym od innych dyń. Różnicę widać jednak od razu po upieczeniu - miąższ dzieli się wtedy na tysiące drobnych włókien, które świetnie sprawdzają się jako spaghetti.
Spaghetti z dyni makaronowej - przepis na 4 porcje
Do przygotowania spaghetti będą Ci potrzebne:
- dynia makaronowa (ok. 2kg),
- 15 pomidorków koktajlowych,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- szczypta cukru,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz