Ciasteczka owsiane należą do moich ulubionych - są jednocześnie proste do zrobienia, pyszne i zdrowe. Czegóż chcieć więcej?
Kombinując z dodatkami możemy znacząco urozmaicić takie ciasteczka - raz możemy dodać kawałki czekolady, innym razem suszone owoce, orzechy, pestki dyni czy słonecznika.
Dodając suszone owoce możemy właściwie całkowicie zrezygnować z dodatku cukru - wystarczy ten naturalnie zawarty w owocach. Ja tym razem sięgnęłam po żurawinę i wierzcie mi, jest wystarczająco słodka 😉
Ciasteczka owsiane z żurawiną - przepis
Do przygotowania ciasteczek będą Ci potrzebne:
- 1,5 szklanki płatków owsianych,
- jajko,
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
- 5 łyżek słonecznika,
- 5 łyżek suszonej żurawiny,
- 3 łyżki mielonych migdałów.
1. Wymieszaj suche składniki, dodaj jogurt i jajko i wszystko dokładnie wymieszaj.
2. Wilgotnymi rękoma ulep płaskie ciasteczka.
3. Ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10-15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz