grudnia 06, 2023

Wigilijna ryba po grecku

Ryba po grecku to, wbrew nazwie, typowo polska potrawa. Jej nazwa wzięła się od sosu greckiego - przepis na niego można znaleźć dawnych książkach kucharskich, a był na tyle popularny, że odnotowywano go nawet w słownikach. Nazwa samego sosu wzięła się ni mniej, ni więcej tylko z naszego stereotypowego postrzegania kuchni śródziemnomorskiej - w końcu w skład sosu wchodzą pokrojone w długie paski jarzyny takie jak cebula, marchew, pietruszka i seler. A ponieważ przygotowując rybę wykorzystujemy mniej więcej te same składniki, jej nazwa wzięła się właśnie od sosu i tak powstała w pełni polska ryba po grecku.

Dla wielu ryba po grecku jest obowiązkowym punktem na wigilijnym stole. U mnie w domu przygotowywana jest zarówno na co dzień, jak i od święta. Dlatego na Wigilię przygotowuję nieco inną wersję, można powiedzieć, że bardziej świąteczną, dzięki dodatkowi przyprawy do piernika - niektórych taki połączenie dziwi, ale ja polecam!


Wigilijna ryba po grecku - przepis

Do przygotowania ryby po grecku będą Ci potrzebne:

  • 4 kawałki polędwicy z dorsza,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka tymianku.
Do przygotowania sosu będą Ci potrzebne:
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżeczka tymianku,
  • łyżeczka przyprawy do piernika,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • 500ml passaty pomidorowej,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Posiekaj czosnek i cebulę.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek, tymianek, przyprawę do piernika i słodką paprykę, a po chwili wlej passatę pomidorową i syrop klonowy, po czym gotuj 15-20 minut na małym ogniu.
3. Filety z dorsza oprósz solą i pieprzem.
4. Na patelni rozgrzej olej i usmaż rybę z obu stron aż się zrumieni. Na koniec dodaj posiekany czosnek i tymianek.
5. Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
6. Na patelnię wrzuć masło klarowane, przesmaż posiekaną cebulę, dodaj starte warzywa, smaż 2-3 minuty i dopraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
7. Do przesmażonych warzyw dodaj przygotowany wcześniej sos pomidorowy i wymieszaj.
8. Na półmisek wyłóż połowę warzyw, na nich ułóż kawałki ryby i przykryj resztą warzyw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger