Śniegowa rolada na bazie owsianego biszkopta to od jakiegoś czasu jedyna namiastka śniegu, jaką możemy dostać na święta. Choć w tym roku zima dopisała na początku grudnia i przez chwilę faktycznie czuć było zimą jak za czasów dzieciństwa, to aura już zdążyła się zmienić i święta nie zapowiadają się białe. A skoro ciasto musi wystarczyć do śniegowego szaleństwa, to niczego mu nie żałuję, zwłaszcza wiórków kokosowych 😄
Śniegowa rolada - przepis
Do przygotowania rolady będą Ci potrzebne:
- biszkopt owsiany,
- 4 łyżeczki dowolnego dżemu,
- 1/2 szklanki wiśni lub czereśni z kompotu,
- opakowanie wiórków kokosowych.
Do przygotowani kremu będą Ci potrzebne:
- 400ml śmietanki 30%,
- 200g mascarpone,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 50ml wody.
1. Przygotuj biszkopt - przepis znajdziesz tutaj. Pamiętaj, aby do rolady przygotować biszkopt w kształcie prostokąta - blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto, wyrównaj i upiecz. Gotowy biszkopt delikatnie przełóż na nowy papier, a stary zdejmij z ciasta.
2. Żelatynę zalej wodą, wymieszaj i odstaw do napęcznienia.
3. Śmietankę ubij na sztywno i wymieszaj z mascarpone.
4. Żelatynę lekko podgrzej do rozpuszczenia i powoli dodawaj do kremu śmietankowego cały czas mieszając, po czym odstaw na chwilę do lodówki.
5. Biszkopt posmaruj dżemem i częścią kremu, wyłóż owoce i zwiń całość w roladę przy pomocy papieru na spodzie.
6. Z wierzchu posmaruj pozostałym kremem i posyp wiórkami kokosowymi.
7. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz