grudnia 14, 2023

Barszcz czerwony z pieczonych buraków

Barszcz z czerwonych buraków to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole w wielu rejonach Polski. Także w moim domu nie mogło go zabraknąć podczas wigilijnej wieczerzy.
Buraki to tanie i popularne warzywo, nic więc dziwnego, że już od wieków jest ważnym składnikiem w naszej diecie, a pierwsze wzmianki o wykorzystaniu go do przygotowania kolacji wigilijnej pochodzą już z XVI wieku. W starych wierzeniach były one symbolem długiego życia, urody oraz płodnej ziemi, nic więc dziwnego, że chętnie sięgano po nie także od święta.



Barszcz czerwony z pieczonych buraków - przepis na 8 porcji

Do przygotowania barszczu będą Ci potrzebne:
  • 5 buraków,
  • 20g suszonych grzybów,
  • 2 litry domowego bulionu warzywnego,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 5-6 ziaren pieprzu,
  • 3 liści laurowe,
  • 3 goździki,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Grzyby zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na kilka godzin.
2. Umyte buraki nakłuj w kilku miejscach widelcem, podlej octem balsamicznym, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez godzinę.
3. Po przestudzeniu zetrzyj buraki na tarce o grubych oczkach.
4. Czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
5. W garnku zagrzej bulion warzywny, dodaj przyprawy, grzyby, starte buraki oraz czosnek i gotuj 30 minut.
6. Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
7. Zupę przecedź przez sito.

Czysty barszcz możesz podać np. z uszkami czy pasztecikami. Przed podaniem warto posypać natką pietruszki 😉

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger