Barszcz z czerwonych buraków to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole w wielu rejonach Polski. Także w moim domu nie mogło go zabraknąć podczas wigilijnej wieczerzy.
Buraki to tanie i popularne warzywo, nic więc dziwnego, że już od wieków jest ważnym składnikiem w naszej diecie, a pierwsze wzmianki o wykorzystaniu go do przygotowania kolacji wigilijnej pochodzą już z XVI wieku. W starych wierzeniach były one symbolem długiego życia, urody oraz płodnej ziemi, nic więc dziwnego, że chętnie sięgano po nie także od święta.
Barszcz czerwony z pieczonych buraków - przepis na 8 porcji
Do przygotowania barszczu będą Ci potrzebne:
- 5 buraków,
- 20g suszonych grzybów,
- 2 litry domowego bulionu warzywnego,
- 5 ząbków czosnku,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 5-6 ziaren pieprzu,
- 3 liści laurowe,
- 3 goździki,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
1. Grzyby zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na kilka godzin.
2. Umyte buraki nakłuj w kilku miejscach widelcem, podlej octem balsamicznym, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez godzinę.
3. Po przestudzeniu zetrzyj buraki na tarce o grubych oczkach.
4. Czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
5. W garnku zagrzej bulion warzywny, dodaj przyprawy, grzyby, starte buraki oraz czosnek i gotuj 30 minut.
6. Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
7. Zupę przecedź przez sito.
Czysty barszcz możesz podać np. z uszkami czy pasztecikami. Przed podaniem warto posypać natką pietruszki 😉
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz