Pasty warzywne coraz bardziej zyskują na popularności. Są świetną alternatywą dla serów czy wędlin nie tylko dla wegan czy wegetarian, ale też dla osób nie wykluczających na co dzień mięsa z diety.
Pastę warzywną bez większego problemu przygotować w domu - choćby taki bowl śniadaniowy z hummusem i warzywami. Jeśli jednak nie macie akurat czasu lub chcecie sobie kupić coś na śniadanie do pracy możecie sięgnąć po gotowe pasty, które znajdziemy w tej chwili w niemal każdym sklepie. Taka pasta świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, ale także do tortilli czy naleśników.
Jednym z wartych polecenia produktów jest hummus Go Vege dostępny w Biedronce. Ma stosunkowo prosty skład, znajdziemy w nim ciecierzycę gotowaną (50%), wodę, olej rzepakowy, pastę sezamową tahini, ocet spirytusowy, sól, czosnek suszony, kmin rzymski, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
Zastosowany tu regulator kwasowości jest jednym z najpopularniejszych i najlepiej przebadanych dodatków do żywności. Zapewnia nie tylko dłuższą trwałość hummusu, ale też spowalnia jego ciemnienie.
Oprócz wersji klasycznej kupić możemy także smakowe - pomidorową lub paprykową.
Uwaga dla alergików i osób cierpiących na celiakię - choć na podstawie składu tego nie widać, producent ostrzega, że produkt może zawierać gluten, gorczycę i orzechy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz