Wśród śniadaniowych klasyków królują kanapki, zupy mleczne lub jajecznica. Nie ma w nich nic złego, są proste i szybkie do zrobienia, a do tego dość łatwo je zbilansować, aby były pełnowartościowym posiłkiem.
Opcji śniadaniowych jest jednak dużo więcej. Od jakiegoś czasu na popularności zyskują tzw. "bowle", czyli po prostu miski pełne różności.
Poranne bowle są łatwe w przygotowaniu i można je niemal dowolnie modyfikować tak, aby pasowały do naszych indywidulanych preferencji.
Bowl śniadaniowy z hummusem i warzywami - przepis na 4 porcje
Do przygotowania hummusu będą Ci potrzebne:
- puszka ciecierzycy,
- ząbek czosnku,
- sok z połowy cytryny,
- 2 łyżki tahini,
- ok. 50ml zimnej wody,
- szczypta soli.
Dodatki do bowla:
- 100g komosy ryżowej,
- kalarepa,
- 4 rzodkiewki,
- 8 liści sałaty,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- ulubione kiełki,
- sok z połowy cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
1. Posiekaj czosnek.
2. Ciecierzycę osącz na sicie i opłucz pod bieżącą wodą. Odłóż 4 łyżki, a resztę wsyp do miksera, dodaj tahini, sok z cytryny, czosnek, połowę wody, dopraw solą i zmiksuj na jednolitą masę, dodając pod koniec tyle wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję hummusu.
3. Komosę ugotuj, odcedź, skrop sokiem z cytryny, oliwą, dopraw solą i pieprzem, po czym wymieszaj wszystko ze szczypiorkiem.
4. Rzodkiewki pokrój w plasterki.
5. Kalarepę obierz i pokrój w słupki.
6. Liście sałaty porwij na mniejsze kawałki.
7. Do miseczek nałóż hummus, na wierzch dodaj liście sałaty, ciecierzycę, komosę, kalarepę, rzodkiewki i ulubione kiełki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz