marca 20, 2023

Rolada z indyka z farszem twarogowym

Rolada wymaga nieco więcej pracy niż zwykłe kotlety, warto jednak poświęcić jej trochę czasu.
Indyk to chude mięso, ale dobrze przygotowany będzie soczysty i delikatny. Taka rolada świetnie nada się na niedzielny rodzinny obiad, ale równie dobrze sprawdzi się na świątecznym stole - choćby podczas zbliżających się Świąt Wielkanocnych.




Rolada z indyka z farszem twarogowym - przepis na 8 porcji

Do przygotowania rolady będą Ci potrzebne:
  • duża pierś z indyka,
  • 500g twarogu półtłustego,
  • 2 żółtka,
  • pół puszki kukurydzy,
  • mała cukinia,
  • marchewka,
  • łyżeczka papryki,
  • szczypta chili,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Pierś z indyka oczyść z błon.
2. Rozkrój mięso na jak największy cienki płat i lekko rozbij.
3. Oprósz solą, pieprzem, papryką i chili.
4. Wstaw mięso do lodówki na godzinę.
5. Twaróg zmiel w maszynce lub zmiksuj w blenderze, przełóż do miski, dodaj żółtka i kukurydzę, dopraw solą i pieprzem.
6. Marchewkę i cukinię obierz, pokrój w długie słupki.
7. Wyjmij mięso z lodówki, masę serową rozsmaruj na mięsie, ułóż na niej słupki warzyw.
8. Zwiń ciasno roladę. Mięso zasznuruj nicią, aby się nie rozpadło, skrop olejem.
9. Przełóż roladę do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 50-60 minut (pierwsze 30 minut pod przykryciem, potem zdejmij pokrywkę).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger