W polskiej kuchni możemy znaleźć potrawy ściśle związane z obrządkami religijnymi. Jednym z przykładów mogą być busłowe łapy.
Busłowe łapy to puszyste bułeczki z ciasta drożdżowego wykonywane w okresie Wielkiego Postu z okazji przylotu bocianów. Ponieważ przypominają łapy tych ptaków nazywane są też bocianimi łapami.
Bułeczki te łączone były ze świętem Zwiastowania Najświętszej Maryi Panny (25 marca), które w ludowych podaniach z Podlasia uznawane było właśnie jako dzień przylotu bocianów i zapowiedź nadejścia wiosny.
Bocian (czyli busioł na Podlasiu) pełnił rolę opiekuna gospodarstwa - miał chronić dom przed pożarem, zapewnić dostatek i liczne potomstwo.
Choć najczęściej zajadały się nimi dzieci, zwyczajem było także wkładanie bułeczek do gniazd ptaków, aby przyspieszyć ich przylot.
Zwyczaj pieczenia busłowych łap przetrwał do dziś, jednak głównie w formie zajęć edukacyjnych przez organizacje przybliżające historię i kulturę regionu.
Busłowe łapy - przepis
Do przygotowania busłowych łap będą Ci potrzebne:
- 500g mąki pszennej,
- 25g drożdży,
- 2 żółtka,
- 250ml mleka,
- 50g cukru,
- 50g masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz