marca 25, 2023

Busłowe łapy

W polskiej kuchni możemy znaleźć potrawy ściśle związane z obrządkami religijnymi. Jednym z przykładów mogą być busłowe łapy.

Busłowe łapy to puszyste bułeczki z ciasta drożdżowego wykonywane w okresie Wielkiego Postu z okazji przylotu bocianów. Ponieważ przypominają łapy tych ptaków nazywane są też bocianimi łapami.

Bułeczki te łączone były ze świętem Zwiastowania Najświętszej Maryi Panny (25 marca), które w ludowych podaniach z Podlasia uznawane było właśnie jako dzień przylotu bocianów i zapowiedź nadejścia wiosny.

Bocian (czyli busioł na Podlasiu) pełnił rolę opiekuna gospodarstwa - miał chronić dom przed pożarem, zapewnić dostatek i liczne potomstwo.

Choć najczęściej zajadały się nimi dzieci, zwyczajem było także wkładanie bułeczek do gniazd ptaków, aby przyspieszyć ich przylot.

Zwyczaj pieczenia busłowych łap przetrwał do dziś, jednak głównie w formie zajęć edukacyjnych przez organizacje przybliżające historię i kulturę regionu.



Busłowe łapy - przepis 

Do przygotowania busłowych łap będą Ci potrzebne:

  • 500g mąki pszennej,
  • 25g drożdży,
  • 2 żółtka,
  • 250ml mleka,
  • 50g cukru,
  • 50g masła.

1. Do miseczki wkrusz drożdże, wlej połowę podgrzanego mleka, dodaj 2-3 łyżki mąki i łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
2. Do miski wsyp pozostałą mąkę, wlej resztę letniego mleka, dodaj cukier, dwa żółtka i zaczyn. 
3. Całość wymieszaj, dodaj rozpuszczone masło i wyrób.
4. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
5. Wyrośnięte ciasto podziel na 2-3 części, każdą z nich rozwałkuj na grubość ok. 0,5cm i wytnij wytnij trójkąty.
6. Każdy trójkąt natnij tak, aby powstały trzy "paluchy", żeby postał kształt bocianiej łapy.
7. Przygotowane ciasto przełóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia, odstaw jeszcze na 15 minut, aby podrosły pod przykryciem.
8. Posmaruj bułeczki mlekiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger