Pak choi, zwana też bok choi, białą chińską kapusty czy, ze względu na charakterystyczny kształt, końskim uchem to odmiana kapusty wywodząca się z Chin. Z wyglądu nie przypomina znanej powszechnie w Europie białej kapusty, ponieważ nie tworzy główek, tylko rozetę zielonych liści, które razem z łodyżkami układają się w jeden zgrabny podłużny pęczek.
Pak choi to bardzo popularne warzywo w kuchni azjatyckiej - stanowi częsty dodatek do zup, owoców morza czy dań mięsnych. Dobrze komponuje się z innymi warzywami, może być więc też bazą do sałatek lub być wykorzystana w daniach typu stir-fry.
Ja wykorzystałam chińską kapustę jako dodatek do obiadu, zamiast klasycznej surówki.
Smażona pak choi - przepis na 4 porcje
Do przygotowania pak choi będą Ci potrzebne:
- 4 kapusty pak choi,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz