marca 27, 2023

Smażona pak choi

Pak choi, zwana też bok choi, białą chińską kapusty czy, ze względu na charakterystyczny kształt, końskim uchem to odmiana kapusty wywodząca się z Chin. Z wyglądu nie przypomina znanej powszechnie w Europie białej kapusty, ponieważ nie tworzy główek, tylko rozetę zielonych liści, które razem z łodyżkami układają się w jeden zgrabny podłużny pęczek.

Pak choi to bardzo popularne warzywo w kuchni azjatyckiej - stanowi częsty dodatek do zup, owoców morza czy dań mięsnych. Dobrze komponuje się z innymi warzywami, może być więc też bazą do sałatek lub być wykorzystana w daniach typu stir-fry.

Ja wykorzystałam chińską kapustę jako dodatek do obiadu, zamiast klasycznej surówki.



Smażona pak choi - przepis na 4 porcje

Do przygotowania pak choi będą Ci potrzebne:

  • 4 kapusty pak choi,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Czosnek posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
2. Kapusty pak choi przekrój wzdłuż na połówki.
3. W naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem ułóż kapusty (wierzchem do góry), skrop je olejem wymieszanym z solą, pieprzem, papryką i czosnkiem.
4. Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger