W niektóre dni robienie kolacji to zadanie, które trudnością dorównuje niemal zdobyciu górskiego szczytu. A że fanką chodzenia po górach nie jestem, możecie sobie wyobrazić mój entuzjazm do gotowania w takie dni...
Gdy wracam do domu wieczorem do domu po całym dniu pracy moją ulubioną opcją na kolację jest coś, co przygotowałam już dzień wcześniej 😆 Nie zawsze jednak coś takiego mam. Wtedy czas na moją drugą ulubioną opcję - sałatkę, którą mogę przygotować dosłownie w 2 minuty!
Sałatka z fetą, rzodkiewką i słonecznikiem - przepis na 4 porcje
Do przygotowania sałatki będą Ci potrzebne:
- opakowanie roszponki,
- 20 rzodkiewek,
- 150g fety,
- 4 łyżki pestek słonecznika.
Do przygotowania sosu będą Ci potrzebne:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka octu jabłkowego,
- łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
1. Rzodkiewki pokrój w plastry.
2. Fetę pokrusz na mniejsze kawałki lub pokrój w kostkę.
3. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj.
4. Na talerz wyłóż porcję roszponki, na to plastry rzodkiewki i kawałki fety, całość posyp słonecznikiem i skrop sosem.
Sałatka najlepiej smakuje z grzankami z razowego chleba 😋
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz