Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast. Jego przygotowanie wymaga jednak trochę czasu, a tego nie zawsze mam pod dostatkiem. Czasem więc idę na łatwiznę i przygotowuję prostszy, choć równie pyszny deser - jabłka pod kruszonką.
Łatwiej się chyba nie da - nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta ani pilnować, aby ciasto dobrze się upiekło. Lista składników też jest krótsza. Ten deser w zasadzie nie może się nie udać 😉
Jabłka pod kruszonką owsiano-kokosową - przepis
Do przygotowania jabłek pod kruszonką będą Ci potrzebne:
- 3-4 jabłka,
- 4 łyżki płatków owsianych,
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- łyżka ksylitolu,
- 2 łyżki masła,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
1. Zagnieć wszystkie składniki kruszonki.
2. Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w plastry.
3. Ułóż owoce w foremkach do zapiekania, posyp przygotowaną wcześniej kruszonką i zapiekaj w temperaturze 190 stopni C do zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz