Nigdy nie byłam fanką flaków. Nie przemawia do mnie ani wygląd, ani smak, a już szczególnie zapach (zwłaszcza podczas wstępnej obróbki...).
Na szczęście jednak sztuka oszustwa i podróbek w kuchni jest stara jak świat, i tak jak można zrobić pasztet bez mięsa, paprykarz z kaszy jaglanej czy smalec z fasoli, tak można zrobić flaczki bez flaków. Wystarczy sięgnąć po boczniaki.
Flaczki z boczniaków - przepis na 8 porcji
Składniki:
- 500g boczniaków,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- por,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- łyżeczka papryki,
- 2 łyżki majeranku,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 2-3 łyżki domowej przyprawy do zup,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 litry wody,
- sól i pieprz do smaku.
1. Oczyszczone grzyby pokrój w paski.
2. Cebulę, czosnek i pora posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
3. Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w słupki.
4. W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę i pora, dodaj grzyby i resztę warzyw.
5. Całość dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim, papryką, imbirem i gałką muszkatołową, po czym zalej dwoma litrami wody, dodaj domową przyprawę do zup i gotuj 30 minut.
6. Pod koniec gotowania dopraw majerankiem roztartym w dłoniach, a przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz