października 05, 2023

Flaczki z boczniaków

Nigdy nie byłam fanką flaków. Nie przemawia do mnie ani wygląd, ani smak, a już szczególnie zapach (zwłaszcza podczas wstępnej obróbki...).

Na szczęście jednak sztuka oszustwa i podróbek w kuchni jest stara jak świat, i tak jak można zrobić pasztet bez mięsa, paprykarz z kaszy jaglanej czy smalec z fasoli, tak można zrobić flaczki bez flaków. Wystarczy sięgnąć po boczniaki.


Flaczki z boczniaków - przepis na 8 porcji

Składniki:

  • 500g boczniaków,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • por,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • łyżeczka papryki,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1/2 łyżeczki imbiru,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 2-3 łyżki domowej przyprawy do zup,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 litry wody,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Oczyszczone grzyby pokrój w paski.
2. Cebulę, czosnek i pora posiekaj.
Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
3. Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w słupki.
4. W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę i pora, dodaj grzyby i resztę warzyw.
5. Całość dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim, papryką, imbirem i gałką muszkatołową, po czym zalej dwoma litrami wody, dodaj domową przyprawę do zup i gotuj 30 minut.
6. Pod koniec gotowania dopraw majerankiem roztartym w dłoniach, a przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger