Batat, czyli słodki ziemniak, to bardzo wdzięczny, a mimo to wciąż trochę niedoceniany produkt. Stanowi cenne źródło węglowodanów, witamin i składników mineralnych. Są lekkostrawne, stosunkowo niskokaloryczne i, co dla niektórych szczególnie istotne, cechują się niskim indeksem glikemicznym.
Bataty możemy przygotować na wiele sposobów - gotowane, pieczone czy w postaci frytek. Ja dziś postawiłam jednak na pyszny krem.
Zupa-krem z batatów - przepis na 8 porcji
Do przygotowania kremu będą Ci potrzebne:
- 1kg batatów,
- biała część pora,
- pomarańcza,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki domowej przyprawy do zup,
- 400ml mleczka kokosowego,
- 2 litry wody,
- sól, pieprz i szczypta chili do smaku,
- 4 łyżki słonecznika,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
1. Posiekaj czosnek i pora.
Warto zrobić to wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać właściwości czosnku.
2. Obrane bataty pokrój w kostkę.
3. W garnku rozgrzej olej, dodaj por, czosnek i bataty, chwilę przesmaż, po czym dodaj imbir i domową przyprawę do zup.
4. Zalej wszystko wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 15 minut.
5. Po tym czasie wlej mleczko kokosowe i wyciśnięty sok z pomarańczy i gotuj jeszcze 10 minut.
6. Zdejmij garnek z zupą z kuchenki, zblenduj u dopraw solą, pieprzem oraz chili.
7. Na suchej patelni upraż słonecznik i posyp nim oraz posiekaną natką pietruszki zupę na talerzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz