maja 29, 2023

Zupa-krem z batatów

Batat, czyli słodki ziemniak, to bardzo wdzięczny, a mimo to wciąż trochę niedoceniany produkt. Stanowi cenne źródło węglowodanów, witamin i składników mineralnych. Są lekkostrawne, stosunkowo niskokaloryczne i, co dla niektórych szczególnie istotne, cechują się niskim indeksem glikemicznym.

Bataty możemy przygotować na wiele sposobów - gotowane, pieczone czy w postaci frytek. Ja dziś postawiłam jednak na pyszny krem.



Zupa-krem z batatów - przepis na 8 porcji

Do przygotowania kremu będą Ci potrzebne:

  • 1kg batatów,
  • biała część pora,
  • pomarańcza,
  • 1/2 łyżeczki imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki domowej przyprawy do zup,
  • 400ml mleczka kokosowego,
  • 2 litry wody,
  • sól, pieprz i szczypta chili do smaku,
  • 4 łyżki słonecznika,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

1. Posiekaj czosnek i pora.
Warto zrobić to wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać właściwości czosnku.
2. Obrane bataty pokrój w kostkę.
3. W garnku rozgrzej olej, dodaj por, czosnek i bataty, chwilę przesmaż, po czym dodaj imbir i domową przyprawę do zup.
4. Zalej wszystko wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 15 minut.
5. Po tym czasie wlej mleczko kokosowe i wyciśnięty sok z pomarańczy i gotuj jeszcze 10 minut.
6. Zdejmij garnek z zupą z kuchenki, zblenduj u dopraw solą, pieprzem oraz chili.
7. Na suchej patelni upraż słonecznik i posyp nim oraz posiekaną natką pietruszki zupę na talerzu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger