Śledzi na świątecznym stole nie może zabraknąć u mnie w domu - moja mama i brat uwielbiają tą rybę, nie ma więc siły, by jej nie przygotować.
Sposobów na przygotowanie śledzia na święta jest kilka - możecie spróbować śledziowych przekąsek, marynowanych śledzi ze śliwkami i grzybami lub po prostu sałatki śledziowej.
A dziś coś dla wielbicieli przypraw - śledzie korzenne.
Śledzie korzenne - przepis na 5 porcji
Do przygotowania śledzi korzennych będą Ci potrzebne:
- 5 filetów a'la matias,
- cebula,
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków,
- 3 liście laurowe,
- łyżeczka ziela angielskiego,
- łyżeczka nasion gorczycy,
- pół łyżeczki miodu,
- pół łyżeczki pieprzu,
- 5 łyżek oleju rzepakowego,
- 1/4 łyżeczki anyżu.
1. Śledzie zalej wodą i mocz przez kilka godzin.
2. Po tym czasie odcedź śledzie, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na 2-3cm kawałki.
3. Ziele angielskie i gorczycę utrzyj w moździerzu, wymieszaj z resztą przypraw i otocz w nich kawałki śledzi.
4. Cebulę drobno posiekaj, dodaj miód, olej i dokładnie wymieszaj.
5. Uzyskaną zalewą dodaj do śledzi, jeszcze raz wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki, najlepiej na całą dobę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz