grudnia 06, 2019

Śledziowe przekąski

Przepisów na śledzie możemy znaleźć mnóstwo - od tych tradycyjnych, które przygotowywały nasze babcie po kuchnię niemal molekularną rodem z Masterchefa.
Każdy większy i mniejszy miłośnik śledzia znajdzie więc coś dla siebie.

Śledź

Śledzie to ryby, które charakteryzują się licznymi właściwościami i wartościami odżywczymi.
Są bogatym źródłem pełnowartościowego białka.
Ponadto zawierają także trochę tłuszczu (ok. 10%), jednak akurat w ich przypadku jest to niezaprzeczalna zaleta - bowiem aż 70% tego tłuszczu stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy tłuszczowe omega-3, które są niezbędne dla naszego zdrowia.
Kaloryczność śledzi nie jest szczególnie wysoka - 100 g śledzi dostarcza 158 kcal.

Śledzik na zdrowie

Śledzie wpływają na nasz organizm w wielu aspektach, m.in.:
  • wspomagają odporność,
  • działają przeciwmiażdżycowo,
  • pomagają zapobiegać chorobom serca,
  • regulują ciśnienie tętnicze krwi,
  • obniżają poziom cholesterolu,
  • wzmacniają kości,
  • wspomagają pracę oczu,
  • działają przeciwdepresyjnie,
  • wspomagają pamięć i koncentrację.

Rodzaje śledzi

Śledzie możemy kupić w różnej postaci - warto wiedzieć, czym się różnią:
  • matiasy - młode ryby odławiane w maju, jeszcze przed pierwszym tarłem. Ich mięso charakteryzuje się znacznie niższą zawartością tłuszczu. Jest także delikatniejsze w smaku i mniej słone.
    Uwaga! Śledzie "a`la matias" dostępne w sklepie z prawdziwym matiasem nie mają nic wspólnego - to zwykłe śledzie.
  • rolmopsy - zawijane płaty śledziowe z ogórkiem, cebulą, czasem z dodatkiem marchewki, a także musztardą w occie.
  • Bismarcki - płaty śledziowe w zalewie z octu z dodatkiem oleju, cebuli, gorczycy i liści laurowych.
  • pikling - śledź wędzony na ciepło w całości wraz z wnętrznościami.
  • kipery - śledzie oczyszczone i wędzone na zimno.

Choć część osób śledzia kojarzy ze świętami, to wbrew pozorom jest to ryba, którą Polacy stosunkowo chętnie jadają przez cały rok w różnych formach.
Nie potrzebujemy okazji, by sięgnąć po śledzia 😉

Ponieważ jednak zbliżają się już święta, ja dziś pokażę Wam 2 śledziowe propozycje, które przygotowuję właśnie na święta 😄

1. Śledzie w jogurcie - przepis

Do przygotowania śledzi będziecie potrzebować:
  • 5 filetów śledziowych a`la matias,
  • małą cebulkę,
  • ogórka kiszonego,
  • 1/2 kwaśnego jabłka,
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz.

1. Śledzie wymocz w wodzie przez 12 godzin, po czym odcedź i przelej bieżącą wodą.
2. Drobno posiekaj cebulę, ogórka i jabłko.
3. Śledzie pokrój w cząstki, zalej jogurtem, dodaj sól i pieprz i wszystko wymieszaj z pokrojonymi wcześniej składnikami.


2. Śledzie korzenne - przepis

Do przygotowania śledzi będziecie potrzebować:
  • 5 filetów śledziowych a`la matias,
  • 2 łyżki syropu z agawy,
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • 4 łyżki białego octu jabłkowego,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 cebule,
  • garść rodzynek,
  • liść laurowy,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • pół łyżeczki imbiru w proszku.

1. Śledzie wymocz w wodzie przez 12 godzin, po czym odcedź i przelej pod bieżącą wodą.
2. Posiekaj cebule.
3. Na patelni rozgrzej olej i dodaj cebule, syrop z agawy, liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego.
4. Po minucie dodaj na patelnię koncentrat pomidorowy, ocet i resztę przypraw, po czym smaż jeszcze około 5 minut.
5. Śledzie pokrój w cząstki i ułóż w słoiku przekładając warstwami przygotowanego sosu.
6. Słoik szczelnie zamknij i zostaw w lodówce na 2 dni. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger