Przepisów na śledzie możemy znaleźć mnóstwo - od tych tradycyjnych, które przygotowywały nasze babcie po kuchnię niemal molekularną rodem z Masterchefa.
Każdy większy i mniejszy miłośnik śledzia znajdzie więc coś dla siebie.
Śledź
Śledzie to ryby, które charakteryzują się licznymi właściwościami i wartościami odżywczymi.
Są bogatym źródłem pełnowartościowego białka.
Ponadto zawierają także trochę tłuszczu (ok. 10%), jednak akurat w ich przypadku jest to niezaprzeczalna zaleta - bowiem aż 70% tego tłuszczu stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy tłuszczowe omega-3, które są niezbędne dla naszego zdrowia.
Kaloryczność śledzi nie jest szczególnie wysoka - 100 g śledzi dostarcza 158 kcal.
Śledzik na zdrowie
Śledzie wpływają na nasz organizm w wielu aspektach, m.in.:
- wspomagają odporność,
- działają przeciwmiażdżycowo,
- pomagają zapobiegać chorobom serca,
- regulują ciśnienie tętnicze krwi,
- obniżają poziom cholesterolu,
- wzmacniają kości,
- wspomagają pracę oczu,
- działają przeciwdepresyjnie,
- wspomagają pamięć i koncentrację.
Rodzaje śledzi
Śledzie możemy kupić w różnej postaci - warto wiedzieć, czym się różnią:
- matiasy - młode ryby odławiane w maju, jeszcze przed pierwszym tarłem. Ich mięso charakteryzuje się znacznie niższą zawartością tłuszczu. Jest także delikatniejsze w smaku i mniej słone.
Uwaga! Śledzie "a`la matias" dostępne w sklepie z prawdziwym matiasem nie mają nic wspólnego - to zwykłe śledzie. - rolmopsy - zawijane płaty śledziowe z ogórkiem, cebulą, czasem z dodatkiem marchewki, a także musztardą w occie.
- Bismarcki - płaty śledziowe w zalewie z octu z dodatkiem oleju, cebuli, gorczycy i liści laurowych.
- pikling - śledź wędzony na ciepło w całości wraz z wnętrznościami.
- kipery - śledzie oczyszczone i wędzone na zimno.
Choć część osób śledzia kojarzy ze świętami, to wbrew pozorom jest to
ryba, którą Polacy stosunkowo chętnie jadają przez cały rok w różnych
formach.
Nie potrzebujemy okazji, by sięgnąć po śledzia 😉
Ponieważ jednak zbliżają się już święta, ja dziś pokażę Wam 2 śledziowe propozycje, które przygotowuję właśnie na święta 😄
1. Śledzie w jogurcie - przepis
Do przygotowania śledzi będziecie potrzebować:
- 5 filetów śledziowych a`la matias,
- małą cebulkę,
- ogórka kiszonego,
- 1/2 kwaśnego jabłka,
- 5 łyżek jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz.
1. Śledzie wymocz w wodzie przez 12 godzin, po czym odcedź i przelej bieżącą wodą.
2. Drobno posiekaj cebulę, ogórka i jabłko.
3. Śledzie pokrój w cząstki, zalej jogurtem, dodaj sól i pieprz i wszystko wymieszaj z pokrojonymi wcześniej składnikami.
2. Śledzie korzenne - przepis
Do przygotowania śledzi będziecie potrzebować:
- 5 filetów śledziowych a`la matias,
- 2 łyżki syropu z agawy,
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
- 4 łyżki białego octu jabłkowego,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 cebule,
- garść rodzynek,
- liść laurowy,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- pół łyżeczki kurkumy,
- pół łyżeczki imbiru w proszku.
1. Śledzie wymocz w wodzie przez 12 godzin, po czym odcedź i przelej pod bieżącą wodą.
2. Posiekaj cebule.
3. Na patelni rozgrzej olej i dodaj cebule, syrop z agawy, liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego.
4. Po minucie dodaj na patelnię koncentrat pomidorowy, ocet i resztę przypraw, po czym smaż jeszcze około 5 minut.
5. Śledzie pokrój w cząstki i ułóż w słoiku przekładając warstwami przygotowanego sosu.
6. Słoik szczelnie zamknij i zostaw w lodówce na 2 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz