grudnia 06, 2019

Dorsz pod kołderką z kapusty pekińskiej

Polacy od wieków słyną z przyrządzania ryb.
W staropolskich domach podawane ryby wyróżniały się olbrzymią różnorodnością, a także pomysłowością w ich przyrządzaniu. Mistrzowie kuchni nadawali im niezwykłe kolory, np. pstrągi i karpie barwili na niebiesko dzięki przeniu ich wrzącym octem. Wiele gatunków ryb polewano kolorowymi sosami - żółtymi, szarymi, białymi czy czerwonymi otrzymywanym dzięki dodatkowi odpowiednich przypraw lub owoców.

Polacy potrafili przygotowywać ryby w tak wyrafinowany sposób, że posiłki w dni postne - a tych dawniej było znacznie więcej niż dziś - mogły stać się prawdziwą ucztą.

Tak było przez wieki. A potem przyszedł PRL...
W okresie PRLu bardzo trudno było kupić ryby - z wyjątkiem karpia raz w roku na Wigilię.
Kilkadziesiąt lat mocno ograniczonego dostępu do ryb zrobiło swoje - Polacy w dużej mierze zapomnieli o sztuce przyrządzania ryb i stosunkowo rzadko goszczą one teraz na naszych stołach.

Biorąc jednak pod uwagę to, jak zdrowym produktem są ryby (choćby ze względu na zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych czy witaminy D) zdecydowanie warto zadbać o to, by jednak w miarę regularnie znajdowały się one w naszym menu.



Dorsz pod kołderką z kapusty pekińskiej - przepis na 3 porcje

Do przygotowania dorsza będziesz potrzebować:
  • 500g filetu z dorsza,
  • 3 łyżki sosu rybnego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • cebulę,
  • pół kapusty pekińskiej,
  • 4 gałązki zielonej bazylii,
  • łyżeczkę mąki ziemniaczanej,
  • pół szklanki wody + dodatkowo 3 łyżki wody,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Cebulę i czosnek posiekaj.
Warto posiekać je kilka minut wcześniej, żeby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
2. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
3. Dorsza dopraw solą i pieprzem oraz połową sosu rybnego. 
4. Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym posmarowanym łyżką oleju i piecz 20 minut.
5. Posiekaj kapustę pekińską.
6. Na patelni rozgrzej resztę oleju, dodaj cebulę i czosnek, po chwili także kapustę i smaż mieszając. Po chwili dodaj listki bazylii, pół szklanki wody, resztą sosu rybnego oraz sos sojowy i dopraw solą i pierzem.
7. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z trzema łyżkami wody i dodaj na patelnię, żeby zrobiła się gęsta zawiesina.
8. Na talerz wyjmij rybę i przykryj ją przygotowaną kapustą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger