Ciężko wyobrazić sobie święta bez czegoś słodkiego.
Z Bożym Narodzeniem najbardziej kojarzą mi się pierniczki, makowiec i 3 bit na herbatnikach - te ciasta są niemal co roku na moim świątecznym stole.
Ale nie tylko tradycją człowiek żyje i nawet w święta warto spróbować czegoś innego - ja w tym roku postanowiłam przygotować tartę z kremem kawowym przygotowanym na bazie kaszy jaglanej.
Tarta świetnie nada się nie tylko na święta - miłośnicy kawy zapewne chętnie będą sięgać po nią częściej niż raz w roku 😉
Tarta z kremem kawowym z kaszy jaglanej z orzechami - przepis na 8 porcji
Do przygotowania spodu będą Ci potrzebne:
- 200g mąki graham,
- 100g masła,
- 2 łyżki ksylitolu,
- 1 żółtko.
Do przygotowania kremu będą Ci potrzebne:
- 150g kaszy jaglanej,
- 350ml + ok. 50ml mleka migdałowego,
- 120ml zaparzonej kawy rozpuszczalnej,
- 150g świeżych daktyli,
- 30g masła,
- garść orzechów włoskich.
1. Na początku zaparz i odstaw do przestudzenia kawę rozpuszczalną.
2. Do malaksera wsyp wszystkie składniki na spód tarty i miksuj, aż powstanie kulka ciasta.
3. Ciasto rozłóż na silikonowym spodzie (jeśli masz silikonową formę nie musisz jej natłuszczać ani wykładać papierem) i wstaw do lodówki na godzinę.
4. Po tym czasie wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 20-25 minut.
5. Kaszę jaglaną przepłucz wrzątkiem na sicie, wsyp do garnka, zalej 350ml mleka migdałowego i kawą, po czym gotuj, aż kasza wchłonie cały płyn i zostaw do ostudzenia.
6. Przestudzoną masę jaglaną przełóż do malaksera, dodaj daktyle, masło i resztę mleka migdałowego, po czym zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Ilość mleka dostosuj do konsystencji masy - zacznij od mniejszej ilości i dodawaj po trochu, jeśli masa będzie zbyt gęsta.
7. Krem wyłóż na upieczony spód i udekoruj kawałkami orzechów włoskich.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz