grudnia 14, 2021

Marynowane śledzie ze śliwkami i grzybami

Jak już kiedyś wspominałam śledzie to nie do końca mój ulubiony produkt, nie można jednak powiedzieć tego o niektórych członkach mojej rodziny.

A czego nie robi się dla najbliższych? Wobec tego na świątecznym stole śledzia nigdy nie może zabraknąć.

Jedni śledzie uwielbiają, inni niekoniecznie, nie można im jednak odmówić dobrego wpływu na nasz organizm, mogą m.in. wzmacniać naszą odporność, działać przeciwmiażdżycowo czy wzmacniać kości. Więcej o śledziach możecie przeczytać przy okazji wpisu Śledziowe przekąski.

Tym razem pokażę Wam przepis na coś typowo świątecznego, czyli śledzie marynowane ze śliwkami i grzybami.



Marynowane śledzie ze śliwkami i grzybami - przepis

Do przygotowania marynowanych śledzi będą Ci potrzebne:

  • 500g solonych śledzi,
  • 20g brązowego cukru,
  • 500ml wody,
  • 200ml octu winnego,
  • 4 liście laurowe,
  • 100g suszonych śliwek,
  • 40g suszonych grzybów,
  • słoiczek przecieru pomidorowego,
  • łyżka ziela angielskiego,
  • łyżeczka mielonych goździków,
  • pół łyżeczki anyżu.

1. Śledzie zalej wodą, odstaw na kilka godzin, po czym odcedź.
2. Grzyby wsyp do miseczki, zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę.
3. Ziele angielskie wsyp do moździerza i utłucz jak najdrobniej.
4. W garnku podgrzej ocet z cukrem, dodaj liście laurowe i przecier pomidorowy. Wszystko wymieszaj, po czym dodaj zmielone przyprawy i śliwki.
5. Do drugiego garnka przelej grzyby wraz z wodą, w której się moczyły i podgotuj ok. 15 minut, po czym przelej do zalewy octowej.
6. Wszystko pozostaw do ostudzenia.
7. Odcedzone śledzie pokrój w kawałki, włóż do słoika i zalej wystudzoną marynatą.
8. Szczelnie zamknięte słoiki wstaw do lodówki na kilka dni, aby smaki się przegryzły.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger