Jak już kiedyś wspominałam śledzie to nie do końca mój ulubiony produkt, nie można jednak powiedzieć tego o niektórych członkach mojej rodziny.
A czego nie robi się dla najbliższych? Wobec tego na świątecznym stole śledzia nigdy nie może zabraknąć.
Jedni śledzie uwielbiają, inni niekoniecznie, nie można im jednak odmówić dobrego wpływu na nasz organizm, mogą m.in. wzmacniać naszą odporność, działać przeciwmiażdżycowo czy wzmacniać kości. Więcej o śledziach możecie przeczytać przy okazji wpisu Śledziowe przekąski.
Tym razem pokażę Wam przepis na coś typowo świątecznego, czyli śledzie marynowane ze śliwkami i grzybami.
Marynowane śledzie ze śliwkami i grzybami - przepis
Do przygotowania marynowanych śledzi będą Ci potrzebne:
- 500g solonych śledzi,
- 20g brązowego cukru,
- 500ml wody,
- 200ml octu winnego,
- 4 liście laurowe,
- 100g suszonych śliwek,
- 40g suszonych grzybów,
- słoiczek przecieru pomidorowego,
- łyżka ziela angielskiego,
- łyżeczka mielonych goździków,
- pół łyżeczki anyżu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz