W takie upały jak dziś gotowanie jest większym wyzwaniem niż zwykle. Niestety nie mam klimatyzacji w kuchni, więc stanie przy garach nie jest czymś, co mnie szczególnie pociąga 😄
Zresztą w takich temperaturach zdecydowanie bardziej wolę zjeść lekką sałatkę na zimno niż gorący obiad.
Co więc powiecie na sałatkę śledziową dzisiaj na kolację?
Sałatka śledziowa - przepis na 4 porcje
Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:
- 6 filetów śledziowych a'la matjas,
- 4 ogórki kiszone,
- 3 jabłka,
- białą część pora,
- 2 jajka,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku.
Do przygotowania sosu będziesz potrzebować:
- 4 łyżki jogurtu greckiego,
- łyżeczkę musztardy,
- sól i pieprz do smaku.
1. Filety śledziowe osącz z zalewy, wymocz przez kilka godzin w wodzie, a następnie przepłucz na sicie i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Jajka ugotuj na twardo i ostudź.
3. Ogórki i jabłka pokrój w kostkę, a pora w półkrążki.
4. Wszystkie przygotowane składniki przełóż do miski i wymieszaj.
5. Jajka obierz i pokrój w kostkę.
6. Przygotuj sos - jogurt połącz z musztardą i dopraw solą oraz pieprzem.
7. Sałatkę zalej sosem, wymieszaj, a wierz posyp posiekanymi jajkami i posyp posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz