Naleśniki to jedna z moich ulubionych opcji śniadania na słodko.
Jedną z najprostszych opcji są po prostu naleśniki z dżemem - proste, ale pyszne.
Inną opcją mogą być np. naleśniki czekoladowe - słodkie same w sobie 😊
Dziś jednak postanowiłam przygotować coś jeszcze innego - owsiane naleśniki z nadzieniem owocowym. A że akurat miałam w kuchni jabłka i brzoskwinie, wybór owoców do nadzienia był prosty 😉
Owsiane naleśniki z nadzieniem jabłkowo-brzoskwiniowym - przepis na 4 porcje
Do przygotowania naleśników będziesz potrzebować:
- szklankę mąki owsianej,
- szklankę mleka,
- pół szklanki wody gazowanej,
- jajko,
- sól.
Do przygotowania nadzienia będziesz potrzebować:
- 4 jabłka,
- 4 brzoskwinie,
- 3 łyżki ksylitolu,
- szczyptę cynamonu cejlońskiego,
- 2 goździki,
- łyżkę masła klarowanego,
- sok z połowy cytryny,
- 100ml wrzątku.
1. Połącz wszystkie składniki na naleśniki, dokładnie wymieszaj, odstaw na 15-20 minut i usmaż. Mi wyszło 8 naleśników.
2. Jabłka i brzoskwinie obierz ze skórki, pokrój w cząstki i skrop sokiem z cytryny.
3. Na patelni rozgrzej masło, zrumień na nim jabłka, a gdy zmiękną dodaj brzoskwinię i smaż razem przez chwilę.
4. W międzyczasie wymieszaj ksylitol z cynamonem, dodaj goździki i zalej wrzątkiem - wymieszaj do rozpuszczenia słodzika.
5. Gotowy roztwór wlej do owoców i smaż do odparowania płynu.
6. Tak przygotowany mus nałóż na naleśniki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz