Truskawki z jogurtem to chyba jeden z najbardziej klasycznych deserów.
A że sezon na truskawki mamy w pełni, to aż grzechem byłoby z niego nie skorzystać 😉
Truskawki są nie tylko pyszne - mają także wiele zalet odżywczych. Są niskokaloryczne, co będzie szczególnie istotne dla osób na dietach redukcyjnych. Ponadto są źródłem błonnika, a także antyoksydantów.
Porcja 100g truskawek pokryje dobowe zapotrzebowanie dorosłej osoby na witaminę C. Jest to o tyle istotne, że witamina ta jest niezwykle podatna na działanie czynników zewnętrznych, takich jak temperatura czy tlen. Dlatego aby w pełni skorzystać z witaminy C zawartej w owocach powinniśmy jeść je na surowo - a przecież w przypadku truskawek to czysta przyjemność 😋
Co ciekawe badania naukowe dowiodły, że regularne spożywanie truskawek przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego.
Dbajmy więc o nasze zdrowie z pomocą truskawek 😉
Truskawki z jogurtem - przepis na 4 porcje
Do przygotowania deseru będziesz potrzebować:
- 600g truskawek,
- duży kubek jogurtu naturalnego,
- 4 łyżki płynnego miodu (opcjonalnie).
Biegnę po truskawki!
OdpowiedzUsuń