czerwca 16, 2021

Truskawki z jogurtem

Truskawki z jogurtem to chyba jeden z najbardziej klasycznych deserów.

A że sezon na truskawki mamy w pełni, to aż grzechem byłoby z niego nie skorzystać 😉

Truskawki są nie tylko pyszne - mają także wiele zalet odżywczych. Są niskokaloryczne, co będzie szczególnie istotne dla osób na dietach redukcyjnych. Ponadto są źródłem błonnika, a także antyoksydantów.

Porcja 100g truskawek pokryje dobowe zapotrzebowanie dorosłej osoby na witaminę C. Jest to o tyle istotne, że witamina ta jest niezwykle podatna na działanie czynników zewnętrznych, takich jak temperatura czy tlen. Dlatego aby w pełni skorzystać z witaminy C zawartej w owocach powinniśmy jeść je na surowo - a przecież w przypadku truskawek to czysta przyjemność 😋

Co ciekawe badania naukowe dowiodły, że regularne spożywanie truskawek przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego.

Dbajmy więc o nasze zdrowie z pomocą truskawek 😉



Truskawki z jogurtem - przepis na 4 porcje

Do przygotowania deseru będziesz potrzebować:

  • 600g truskawek,
  • duży kubek jogurtu naturalnego,
  • 4 łyżki płynnego miodu (opcjonalnie).

1. Truskawki umyj i usuń szypułki.
2. Większe truskawki przekrój na pół.
3. Do miseczek warstwami wkładaj owoce i jogurt.
4. Na koniec całość możesz polać miodem - polecam, jeśli traficie na mniej słodkie truskawki.

1 komentarz:

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger