Małdrzyki krakowskie to tradycyjne placki twarogowe z Małopolski. Ich nazwa pochodzi od sera małdrzyka lub mądrzyka, który wyrabiano ze słodkiego mleka z podpuszczką. Pierwszy udokumentowany przepis widnieje w książce Wojciecha Wielądka "Kucharz Doskonały z 1786 roku.
Obecnie małdrzyki przygotowuje się z twarogu (tłustego lub półtłustego) i podaje na słodko - z cukrem pudrem, śmietaną czy owocami. Ja postawiłam na ostatnią opcję 😉
Małdrzyki krakowskie - przepis na 4 porcje
Do przygotowania małdrzyków będziesz potrzebować:
- 500g twarogu półtłustego,
- jajko,
- żółtko,
- 15g masła,
- 30g mąki pszennej semoliny,
- łyżeczkę ekstraktu z wanilii,
- 2 łyżki masła klarowanego do smażenia,
- ulubione owoce.
1. Ser zmiksuj w malakserze, dodaj jajko, żółtko, masło i ekstrakt z wanilii.
2. Ponownie wymieszaj składniki i powoli dodawaj mąkę podczas miksowania - mieszaj aż do uzyskania jednolitego ciasta.
3. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego.
4. Z ciasta rękoma uklep placuszki i smaż je na maśle z obu stron. Jeśli zabraknie Ci masła dodaj drugą łyżkę.
5. Usmażone placuszki osącz na ręczniku papierowym i podawaj z ulubionymi owocami.
Placuszki podawajcie na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Małdrzyki krakowskie to świetna propozycja na śniadanie. Pamiętajcie też, że nadają się do odgrzewania, świetnie sprawdzą się więc także jako drugie śniadanie do pracy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz