czerwca 12, 2021

Małdrzyki krakowskie

Małdrzyki krakowskie to tradycyjne placki twarogowe z Małopolski. Ich nazwa pochodzi od sera małdrzyka lub mądrzyka, który wyrabiano ze słodkiego mleka z podpuszczką. Pierwszy udokumentowany przepis widnieje w książce Wojciecha Wielądka "Kucharz Doskonały z 1786 roku.

Obecnie małdrzyki przygotowuje się z twarogu (tłustego lub półtłustego) i podaje na słodko - z cukrem pudrem, śmietaną czy owocami. Ja postawiłam na ostatnią opcję 😉



Małdrzyki krakowskie - przepis na 4 porcje

Do przygotowania małdrzyków będziesz potrzebować:

  • 500g twarogu półtłustego,
  • jajko,
  • żółtko,
  • 15g masła,
  • 30g mąki pszennej semoliny,
  • łyżeczkę ekstraktu z wanilii,
  • 2 łyżki masła klarowanego do smażenia,
  • ulubione owoce.

1. Ser zmiksuj w malakserze, dodaj jajko, żółtko, masło i ekstrakt z wanilii.
2. Ponownie wymieszaj składniki i powoli dodawaj mąkę podczas miksowania - mieszaj aż do uzyskania jednolitego ciasta.
3. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego.
4. Z ciasta rękoma uklep placuszki i smaż je na maśle z obu stron. Jeśli zabraknie Ci masła dodaj drugą łyżkę.
5. Usmażone placuszki osącz na ręczniku papierowym i podawaj z ulubionymi owocami.

Placuszki podawajcie na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Małdrzyki krakowskie to świetna propozycja na śniadanie. Pamiętajcie też, że nadają się do odgrzewania, świetnie sprawdzą się więc także jako drugie śniadanie do pracy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger