Sezon na szparagi co prawda już się kończy, ale wciąż możemy z niego skorzystać i cieszyć się ich smakiem w pełni.
Najczęściej szparagi jadamy w całości, jako dodatek do obiadu lub sałatki. Zielone szparagi są popularniejsze, może dlatego, że nie trzeba ich obierać 😉 Wystarczy odłamać zdrewniałe końcówki i gotowe. Z kolei białe szparagi musimy najpierw obrać, a następnie odłamać zdrewniałe końcówki.
Jeśli decydujecie się na białe szparagi będziecie mieć odrobinę więcej pracy, ale może Wam to wynagrodzić fakt, że możecie przygotować z nich dwa dania - szparagi możecie wykorzystać jako surówkę do obiadu czy składnik sałatki, a z obierek i odłamanych końcówek przygotować pyszną zupę krem.
Pamiętajcie też, że obierki i końcówki możecie śmiało mrozić - dzięki temu będzie mogli cieszyć się smakiem zupy szparagowej nawet w środku zimy.
Zupa z obierek szparagów - przepis na 4 porcje
Do przygotowania zupy będziesz potrzebować:
- obierki i końcówki z jednego pęczka szparagów,
- 2-3 ziemniaki,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- cebulę,
- 2 ząbki czosnku,
- domowa przyprawa do zup (opcjonalnie),
- litr wody,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku,
- ulubione kiełki,
- 2 kromki razowego pieczywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz