czerwca 11, 2021

Zupa z obierek szparagów

Sezon na szparagi co prawda już się kończy, ale wciąż możemy z niego skorzystać i cieszyć się ich smakiem w pełni.

Najczęściej szparagi jadamy w całości, jako dodatek do obiadu lub sałatki. Zielone szparagi są popularniejsze, może dlatego, że nie trzeba ich obierać 😉 Wystarczy odłamać zdrewniałe końcówki i gotowe. Z kolei białe szparagi musimy najpierw obrać, a następnie odłamać zdrewniałe końcówki.

Jeśli decydujecie się na białe szparagi będziecie mieć odrobinę więcej pracy, ale może Wam to wynagrodzić fakt, że możecie przygotować z nich dwa dania - szparagi możecie wykorzystać jako surówkę do obiadu czy składnik sałatki, a z obierek i odłamanych końcówek przygotować pyszną zupę krem.

Pamiętajcie też, że obierki i końcówki możecie śmiało mrozić - dzięki temu będzie mogli cieszyć się smakiem zupy szparagowej nawet w środku zimy.




Zupa z obierek szparagów - przepis na 4 porcje

Do przygotowania zupy będziesz potrzebować:

  • obierki i końcówki z jednego pęczka szparagów,
  • 2-3 ziemniaki,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • cebulę,
  • 2 ząbki czosnku,
  • domowa przyprawa do zup (opcjonalnie),
  • litr wody,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ulubione kiełki,
  • 2 kromki razowego pieczywa.

1. Posiekaj czosnek i cebulę.
Warto to zrobić chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
2. W garnku rozgrzej łyżkę masła, przesmaż posiekane warzywa, zalej wodą, wrzuć umyte i odcedzone obierki i końcówki, a następnie gotuj 30 minut.
3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
4. Przecedź ugotowany wywar do drugiego garnka, aby pozbyć się resztek szparagów.
5. Do przecedzonego wywaru dodaj ziemniaki, dodaj domową przyprawę do zup i gałkę muszkatołową.
6. Gotuj 20 minut, po czym zblenduj na krem i dopraw solą oraz pieprzem.
7. Na łyżce masła usmaż pokrojone w kostkę pieczywo. 
8. Zupę podawaj z grzankami i ulubionymi kiełkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger