Na polskich stołach prym wciąż niezmiennie wiodą drób i wieprzowina.
Warto jednak próbować to zmienić - co powiecie na miłą, zdrową i bardzo smaczną odmianę w postaci mięsa z królika?
O tym, że zdecydowanie warto włączyć ten rodzaj mięsa pisałam już przy okazji ragout z królika. Na blogu znajdziecie też przepis na pysznego pieczonego królika z warzywami.
Dziś czas na kolejną propozycję - tym razem będzie królik duszony z papryką.
Królik duszony z warzywami - przepis na 5 porcji
Do przygotowania królika będziesz potrzebować:
- 1 tuszkę królika,
- 2 łodygi selera naciowego,
- marchew,
- cebulę,
- mix papryk,
- 2 łyżki oliwek,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 100ml białego wina (opcjonalnie),
- 2 ząbki czosnku,
- 4 liście laurowe,
- łyżeczkę rozmarynu,
- sól i pieprz do smaku.
1. Posiekaj czosnek i cebulę.
Warto zrobić to trochę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości.
2. Seler pokrój w plasterki, a marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
3. Umytego królika podziel na części, dopraw lekko solą i pieprzem.
4. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i obsmaż królika z każdej strony, po czym przełóż do garnka, podlej winem lub wodą i zacznij dusić na małym ogniu.
5. Na pozostałym na patelni tłuszczu przesmaż czosnek.
6. Po chwili dodaj na patelnię seler, marchew i cebulę, smaż mieszając ok. 5 minut, po czym przełóż warzywa do garnka z królikiem, dolej szklankę wody (kontroluj ilość wody w garnku, w razie gdyby większa ilość odparowała dolej jeszcze trochę), przykryj pokrywką i duś ok. 20 minut.
7. Umyte papryki pokrój w kostkę.
8. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, przesmaż paprykę przez ok. 2 minuty, po czym dodaj ją do garnka, w którym dusi się królik.
9. Dopraw danie rozmarynem i liśćmi laurowymi i duś kolejne 20 minut.
10. Pod koniec dodaj pokrojone w plasterki oliwki i duś jeszcze 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz