Mięso z królika jest bardzo delikatne i niezwykle smaczne, a do tego zdrowe i lekkostrawne.
Wielka szkoda, że Polacy jadają go tak niewiele...
Więcej o wartościach odżywczych mięsa z królika pisałam już przy okazji przepisu na ragout z królika.
Dziś również na obiad prym wiedzie u mnie królik, jednak tym razem postanowiłam przygotować go w nieco inny sposób.
Przepis jest bardzo prosty, jednak odpowiednie dodatki sprawiają, że danie jest naprawdę aromatyczne i smaczne.
Królik pieczony z warzywami - przepis na 4 porcje
Do przygotowania królika będziesz potrzebować:
- tuszkę królika,
- 2 marchewki,
- cebulę,
- ząbek czosnku,
- pół łyżeczki oregano,
- pół łyżeczki tymianku,
- liść laurowy,
- 100ml białego wina,
- łyżeczkę oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
1. Królika podziel a porcje - oddziel skoki przednie, skoki tylne, a comber (część środkową) podziel jeszcze dodatkowo na pół.
2. Mięso natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem i oregano.
3. Włóż królika do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 25 minut.
4. W międzyczasie posiekaj czosnek, obrane marchewki przekrój wzdłuż, a cebulę pokrój w cząstki.
5. Do podpieczonego królika dodaj przygotowane warzywa, liść laurowy i zalej winem. Całość przykryj pokrywką lub folią aluminiową i piecz jeszcze ok. 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz