lutego 02, 2021

Kofty z jagnięciny

Kofty to danie mięsne obecne w wielu różnych kuchniach, możemy je znaleźć m.in. w kuchni indyjskiej, południowo-kaukaskiej, bliskowschodniej, bałkańskiej czy środkowoazjatyckiej.

W najprostszej postaci kofty to po prostu kulki mielonego mięsa - wołowego, drobiowego, jagnięcego, baraniego, wieprzowego lub mieszanego - zmieszanego z przyprawami i cebulą. Rodzaj mięsa może zależeć od regionu - w krajach muzułmańskich nie spożywa się wieprzowiny, z kolei w Indiach - wołowiny.

Mięso często mieszane jest z innymi składnikami, takimi jak ryż, kasza, warzywa czy jajka, aby uzyskać konsystencję gładkiej pasty. Mogą być przygotowywane na wiele różnych sposobów: grillowane, smażone, gotowane na parze, gotowane w koszulce, pieczone lub marynowane.

Przepisy znalezione w najstarszych znanych arabskich książkach kucharskich opisują przyprawioną jagnięcinę uformowaną w kulki wielkości pomarańczy i polewaną żółtkiem jajka bądź, rzadziej, szafranem.


Obecnie jedną z najpopularniejszych przypraw dodawanych do koft jest baharat.

Baharat to mieszanka przypraw pochodzących z Afryki Północnej. Jest stosowana głównie w Iranie, Izraelu, Jordanie, Libanie, Syrii oraz Turcji. W języku arabskim baharat oznacza dosłownie "przyprawa".

Mieszanka ta często używana jest do przyprawiania jagnięciny, ale dodawana jest także do kurczaka, ryb, wołowiny czy sosów.

Skład baharat różni się trochę w zależności od regionu, np. w Turcji dodaje się mięty, a w Tunezji płatki róży. Zawsze jednak znajdziemy tam cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, kardamon i pieprz.

Taką mieszankę przypraw możemy oczywiście kupić gotową, ale możemy też bez problemu przygotować ją sami w domu - nie jest to nic trudnego, a zajmuje dosłownie chwilę. O tym, jak ją przygotować możecie przeczytać tutaj.


Kofty z jagnięciny - przepis na 4 sztuki

Do przygotowania koft będziesz potrzebować:

  • 500g mielonej jagnięciny,
  • przyprawę baharat,
  • 2-3 łyżki zimnej wody,
  • łyżkę oleju rzepakowego.

1. Mięso wymieszaj z przyprawą i wyrób na jednolitą masę.
2. Kotleciki uformuj na patyczkach do szaszłyków.
3. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kofty.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger