Kofty to danie mięsne obecne w wielu różnych kuchniach, możemy je znaleźć m.in. w kuchni indyjskiej, południowo-kaukaskiej, bliskowschodniej, bałkańskiej czy środkowoazjatyckiej.
W najprostszej postaci kofty to po prostu kulki mielonego mięsa - wołowego, drobiowego, jagnięcego, baraniego, wieprzowego lub mieszanego - zmieszanego z przyprawami i cebulą. Rodzaj mięsa może zależeć od regionu - w krajach muzułmańskich nie spożywa się wieprzowiny, z kolei w Indiach - wołowiny.
Mięso często mieszane jest z innymi składnikami, takimi jak ryż, kasza, warzywa czy jajka, aby uzyskać konsystencję gładkiej pasty. Mogą być przygotowywane na wiele różnych sposobów: grillowane, smażone, gotowane na parze, gotowane w koszulce, pieczone lub marynowane.
Przepisy znalezione w najstarszych znanych arabskich książkach kucharskich opisują przyprawioną jagnięcinę uformowaną w kulki wielkości pomarańczy i polewaną żółtkiem jajka bądź, rzadziej, szafranem.
Obecnie jedną z najpopularniejszych przypraw dodawanych do koft jest baharat.
Baharat to mieszanka przypraw pochodzących z Afryki Północnej. Jest stosowana głównie w Iranie, Izraelu, Jordanie, Libanie, Syrii oraz Turcji. W języku arabskim baharat oznacza dosłownie "przyprawa".
Mieszanka ta często używana jest do przyprawiania jagnięciny, ale dodawana jest także do kurczaka, ryb, wołowiny czy sosów.
Skład baharat różni się trochę w zależności od regionu, np. w Turcji dodaje się mięty, a w Tunezji płatki róży. Zawsze jednak znajdziemy tam cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, kardamon i pieprz.
Taką mieszankę przypraw możemy oczywiście kupić gotową, ale możemy też bez problemu przygotować ją sami w domu - nie jest to nic trudnego, a zajmuje dosłownie chwilę. O tym, jak ją przygotować możecie przeczytać tutaj.
Kofty z jagnięciny - przepis na 4 sztuki
Do przygotowania koft będziesz potrzebować:
- 500g mielonej jagnięciny,
- przyprawę baharat,
- 2-3 łyżki zimnej wody,
- łyżkę oleju rzepakowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz