Baharat to mieszanka przypraw pochodzących z Afryki Północnej. Jest stosowana głównie w Iranie, Izraelu, Jordanie, Libanie, Syrii oraz Turcji. W języku arabskim baharat oznacza dosłownie "przyprawa".
Mieszanka ta często używana jest do przyprawiania jagnięciny, ale dodawana jest także do kurczaka, ryb, wołowiny czy sosów.
Skład baharat różni się trochę w zależności od regionu, np. w Turcji dodaje się mięty, a w Tunezji płatki róży. Zawsze jednak znajdziemy tam cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, kardamon i pieprz.
Obecnie w sklepach możemy bez problemu kupić mieszanka przypraw z całego świata. Bez problemu możemy jednak przygotować je sami w domu - nie jest to ani trudne, ani czasochłonne. A z pewnością taka mieszanka fajnie urozmaici przygotowywane dania.
Sposobów na przygotowanie baharat jest wiele - w niemal każdym kraju arabskim jest ona przygotowywana odrobinę inaczej. Ja tym razem zdecydowałam się na jedną z bardziej podstawowych wersji, bez lokalnych dodatków.
Przyprawa baharat - przepis
Do przygotowania przyprawy będziesz potrzebować:
- 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu,
- 2 łyżki ziaren kminu rzymskiego,
- 4 łyżeczki ziaren kolendry,
- 2 łyżeczki goździków,
- łyżeczkę nasion kardamonu,
- 3 łyżki słodkiej papryki,
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz