stycznia 30, 2021

Przyprawa baharat

Baharat to mieszanka przypraw pochodzących z Afryki Północnej. Jest stosowana głównie w Iranie, Izraelu, Jordanie, Libanie, Syrii oraz Turcji. W języku arabskim baharat oznacza dosłownie "przyprawa".

Mieszanka ta często używana jest do przyprawiania jagnięciny, ale dodawana jest także do kurczaka, ryb, wołowiny czy sosów.

Skład baharat różni się trochę w zależności od regionu, np. w Turcji dodaje się mięty, a w Tunezji płatki róży. Zawsze jednak znajdziemy tam cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, kardamon i pieprz.

Obecnie w sklepach możemy bez problemu kupić mieszanka przypraw z całego świata. Bez problemu możemy jednak przygotować je sami w domu - nie jest to ani trudne, ani czasochłonne. A z pewnością taka mieszanka fajnie urozmaici przygotowywane dania.

Sposobów na przygotowanie baharat jest wiele - w niemal każdym kraju arabskim jest ona przygotowywana odrobinę inaczej. Ja tym razem zdecydowałam się na jedną z bardziej podstawowych wersji, bez lokalnych dodatków.


Przyprawa baharat - przepis

Do przygotowania przyprawy będziesz potrzebować:

  • 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki ziaren kminu rzymskiego,
  • 4 łyżeczki ziaren kolendry,
  • 2 łyżeczki goździków,
  • łyżeczkę nasion kardamonu,
  • 3 łyżki słodkiej papryki,
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej.
Wszystkie przyprawy wymieszaj i zmiel w kamiennym moździerzu lub młynku do kawy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger