stycznia 26, 2021

Babeczki owsiane z jajkiem, szynką szwarcwaldzką i oliwkami

Babeczki zazwyczaj kojarzą nam się ze słodką przekąską. Sama też uwielbiam babeczki ze słodkimi dodatkami.

Czasem jednak mam ochotę na coś zupełnie przeciwnego i przygotowuję wytrwaną wersję słodkich przekąsek.

Babeczki na słodko nie są zbyt dobrą opcją na śniadanie, z kolei ich wytrawne wersje świetnie się sprawdzają jako pierwszy posiłek dnia.

Dzisiaj pokażę Wam przepis na babeczki z dodatkiem jajka, szynki i oliwek - to świetna opcja na pyszne śniadanie na ciepło, zwłaszcza przy obecnych temperaturach za oknem 😉


Babeczki owsiane z jajkiem, szynką szwarcwaldzką i oliwkami - przepis na 8 sztuk

Do przygotowania babeczek będziesz potrzebować:

  • 150g mąki owsianej,
  • łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • 10 jajek,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 100g szynki szwarcwaldzkiej,
  • 3 łyżki oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło do wysmarowania foremek.

1. Do mąki dodaj proszek do pieczenia i sól, po czym wymieszaj.
2. Do suchych składników dodaj olej i jajka, a następnie wyrób w malakserze na jednolitą kulę ciasta.
3. Kokilki posmaruj masłem, foremki wylej masłem.
4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, włóż do niego kokilki i podpiecz ok. 7-10 minut.
5. Do podpieczonych babeczek włóż pokrojoną w kawałeczki szynkę i pokrojone w plasterki oliwki, wbij po jednym jajku, dopraw solą i pieprzem, po czym lekko wymieszaj.
6. Babeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 15-20 minut.
7. Przed podaniem warto posypać świeżą kolendrą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger