czerwca 02, 2021

Pstrąg w pomarańczach

Piątek zazwyczaj w wielu domach oznacza jedno - na obiad będzie ryba 😁

Ale przecież piątek to nie jedyny dzień tygodnia, w którym po ryby warto sięgać 😉

Polacy najczęściej wybierają gotowe filety - nic w tym dziwnego, są proste do przygotowania i przede wszystkim pozbawione ości. Ja też zazwyczaj kupuję właśnie filety.

Tym razem jednak postanowiłam zaszaleć i przygotować rybkę w całości. Wiele osób rezygnuje z jedzenia pstrągów ze względu na to, że kupujemy w całości razem z ościami. Bardzo łatwo możemy się ich jednak pozbyć - wystarczy przeciąć tuszkę ryby do końca, a następnie cienkim nożem podważyć końcówkę kręgosłupa i ciąć blisko ości tak, aby nie uszkodzić mięsa.

Dziś więc pokażę Wam przepis na pstrąga w pomarańczach.



Pstrąg w pomarańczach - przepis na 4 porcje

Do przygotowania pstrąga będziesz potrzebować:

  • 4 pstrągi,
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego niskosłodzonego,
  • 3 pomarańcze,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki tymianku,
  • szczyptę cynamonu,
  • szczyptę gałki muszkatołowej,
  • szczyptę chili,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Z dwóch pomarańczy wyciśnij sok.
2. Dżem pomarańczowy wymieszaj z sokiem, tymiankiem i olejem, a następnie dopraw cynamonem, gałką muszkatołową, chili, solą i pieprzem.
3. Ryby opłucz i wysusz ręcznikiem papierowym.
4. Usuń ości - przetnij tuszkę do końca, po czym cienkim nożem podważ końcówkę kręgosłupa i tnij blisko ości, aby nie uszkodzić mięsa.
5. Rybę natrzyj od środka i zewnątrz przygotowaną wcześniej marynatą pomarańczową.
6. Zamarynowane tuszki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po czym do każdej z nich włóż plastry pomarańczy.
7. Ryby piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger