Piątek zazwyczaj w wielu domach oznacza jedno - na obiad będzie ryba 😁
Ale przecież piątek to nie jedyny dzień tygodnia, w którym po ryby warto sięgać 😉
Polacy najczęściej wybierają gotowe filety - nic w tym dziwnego, są proste do przygotowania i przede wszystkim pozbawione ości. Ja też zazwyczaj kupuję właśnie filety.
Tym razem jednak postanowiłam zaszaleć i przygotować rybkę w całości. Wiele osób rezygnuje z jedzenia pstrągów ze względu na to, że kupujemy w całości razem z ościami. Bardzo łatwo możemy się ich jednak pozbyć - wystarczy przeciąć tuszkę ryby do końca, a następnie cienkim nożem podważyć końcówkę kręgosłupa i ciąć blisko ości tak, aby nie uszkodzić mięsa.
Dziś więc pokażę Wam przepis na pstrąga w pomarańczach.
Pstrąg w pomarańczach - przepis na 4 porcje
Do przygotowania pstrąga będziesz potrzebować:
- 4 pstrągi,
- 2 łyżki dżemu pomarańczowego niskosłodzonego,
- 3 pomarańcze,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki tymianku,
- szczyptę cynamonu,
- szczyptę gałki muszkatołowej,
- szczyptę chili,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz