Wszyscy uwielbiamy bez za jego piękny zapach. Niewiele osób jednak wie, że tak naprawdę ta roślina nazywa się lilak 😉
Co prawda okres jego kwitnienia już się powoli kończy, wciąż jednak możecie jeszcze zrobić lilakową lemoniadę!
Kwiaty lilaka są bogate w antocyjany - im ciemniejsza barwa kwiatów, tym więcej w nich antocyjanów.
Antocyjany to naturalne barwniki wykorzystywane w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Są jednak także nieocenione, jeśli chodzi o właściwości ochronne - zmniejszają ryzyko chorób wątroby oraz układu krwionośnego.
Lemoniada lilakowa - przepis na 1 litr
Do przygotowania lemoniady będziesz potrzebować:
- 2 szklanki kwiatów bzu,
- 2 łyżki ksylitolu,
- pół cytryny,
- pół limonki,
- 1 litr wody.
1. Kwiaty opłucz pod bieżącą wodą.
2. Oskub kwiatki (bez zielonych końcówek) do słoja.
3. Dodaj plastry cytryny i limonki.
4. Wodę zagotuj, rozpuść w niej ksylitol, a następnie zalej nią kwiaty i owoce.
5. Otwór słoja zakryj gazą i odstaw na 24h.
6. Po tym czasie przecedź lemoniadę przez sito i wstaw do lodówki do schłodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz