maja 30, 2021

Lemoniada lilakowa

Wszyscy uwielbiamy bez za jego piękny zapach. Niewiele osób jednak wie, że tak naprawdę ta roślina nazywa się lilak 😉
Co prawda okres jego kwitnienia już się powoli kończy, wciąż jednak możecie jeszcze zrobić lilakową lemoniadę!

Kwiaty lilaka są bogate w antocyjany - im ciemniejsza barwa kwiatów, tym więcej w nich antocyjanów.
Antocyjany to naturalne barwniki wykorzystywane w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Są jednak także nieocenione, jeśli chodzi o właściwości ochronne - zmniejszają ryzyko chorób wątroby oraz układu krwionośnego.




Lemoniada lilakowa - przepis na 1 litr

Do przygotowania lemoniady będziesz potrzebować:
  • 2 szklanki kwiatów bzu,
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • pół cytryny,
  • pół limonki,
  • 1 litr wody.

1. Kwiaty opłucz pod bieżącą wodą.
2. Oskub kwiatki (bez zielonych końcówek) do słoja.
3. Dodaj plastry cytryny i limonki.
4. Wodę zagotuj, rozpuść w niej ksylitol, a następnie zalej nią kwiaty i owoce.
5. Otwór słoja zakryj gazą i odstaw na 24h.
6. Po tym czasie przecedź lemoniadę przez sito i wstaw do lodówki do schłodzenia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger