maja 27, 2021

Razowe grzanki ze szpinakiem i jajkiem

Grzanki to klasyczna śniadaniowa propozycja. Zazwyczaj jadamy je z żółtym serem i wędliną, choć opcji mamy przecież wiele - w końcu na grzankę możemy położyć niemal wszystko, co tylko przyjdzie nam do głowy i co akurat mamy w lodówce, a czasem też zamrażarce.

Ja dziś postawiłam na połączenie jajka i szpinaku na kromce razowego chleba.



Razowe grzanki ze szpinakiem i jajkiem - przepis na 4 sztuki

Do przygotowania grzanek będziesz potrzebować:

  • 4 kromki razowego chleba,
  • opakowanie mrożonego szpinaku,
  • 4 małe jajka,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Na patelni rozgrzej olej, dodaj mrożony szpinak i smaż do momentu, aż się rozmrozi, a następnie odparuje nadmiar wody.
2. Dopraw szpinak pieprzem, solą i gałką muszkatołową i odstaw do ostygnięcia (jeśli chcesz rano zaoszczędzić trochę czasu możesz zrobić to wieczorem i przechować gotowy szpinak w lodówce).
3. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia z jednej strony połóż kromki chleba, a z drugiej nałóż łyżką 4 porcje szpinaku.
4. W środku każdej porcji szpinaku zrób dołek, wybij do niego jajko i dopraw je solą i pieprzem.
5. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10 minut (białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać lekko płynne).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger