Grzanki to klasyczna śniadaniowa propozycja. Zazwyczaj jadamy je z żółtym serem i wędliną, choć opcji mamy przecież wiele - w końcu na grzankę możemy położyć niemal wszystko, co tylko przyjdzie nam do głowy i co akurat mamy w lodówce, a czasem też zamrażarce.
Ja dziś postawiłam na połączenie jajka i szpinaku na kromce razowego chleba.
Razowe grzanki ze szpinakiem i jajkiem - przepis na 4 sztuki
Do przygotowania grzanek będziesz potrzebować:
- 4 kromki razowego chleba,
- opakowanie mrożonego szpinaku,
- 4 małe jajka,
- łyżka oleju rzepakowego,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku.
1. Na patelni rozgrzej olej, dodaj mrożony szpinak i smaż do momentu, aż się rozmrozi, a następnie odparuje nadmiar wody.
2. Dopraw szpinak pieprzem, solą i gałką muszkatołową i odstaw do ostygnięcia (jeśli chcesz rano zaoszczędzić trochę czasu możesz zrobić to wieczorem i przechować gotowy szpinak w lodówce).
3. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia z jednej strony połóż kromki chleba, a z drugiej nałóż łyżką 4 porcje szpinaku.
4. W środku każdej porcji szpinaku zrób dołek, wybij do niego jajko i dopraw je solą i pieprzem.
5. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10 minut (białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać lekko płynne).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz