Gdy zbliżają się święta lub tak zwany "długi weekend" często towarzyszy nam dylemat - ile kupić pieczywa, żeby z jednej strony nam go nie zabrakło, a z drugiej nie zostać po wolnym z zapasem czerstwego chleba.
Jeśli po majówce został Wam czerstwy chleb razowy na zakwasie nie martwcie się - możecie go wykorzystać do przygotowania zupy. Zupa chlebowa jest smaczna i pożywna, a jej smak przypomina trochę gęsty żurek. Dodatkową zaletą tej zupy jest łatwość i szybkość przygotowania, a wisienką na torcie świadomość, że wykorzystujemy coś, co w przeciwnym wypadku część z nas by po prostu wyrzuciła - zero waste w praktyce.
Zupa chlebowa - przepis na 8 porcji
Do przygotowania zupy będziesz potrzebować:
- ok. 350 g chleba na zakwasie,
- cebulę,
- 4 ząbki czosnku,
- 2l wody,
- 2 łyżki domowej przyprawy do zup (jeśli jej nie masz zastąp wodę bulionem warzywnym lub drobiowym),
- łyżkę oleju rzepakowego,
- łyżeczkę majeranku,
- sól i pieprz do smaku.
- natka pietruszki
A skoro już przygotowałam danie w duchu zero waste, to po całości - w ten sposób do zupy trafiły jeszcze pulpety wołowe, które zostały z wczorajszego obiadu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz