maja 05, 2021

Zupa chlebowa

Gdy zbliżają się święta lub tak zwany "długi weekend" często towarzyszy nam dylemat - ile kupić pieczywa, żeby z jednej strony nam go nie zabrakło, a z drugiej nie zostać po wolnym z zapasem czerstwego chleba.

Jeśli po majówce został Wam czerstwy chleb razowy na zakwasie nie martwcie się - możecie go wykorzystać do przygotowania zupy. Zupa chlebowa jest smaczna i pożywna, a jej smak przypomina trochę gęsty żurek. Dodatkową zaletą tej zupy jest łatwość i szybkość przygotowania, a wisienką na torcie świadomość, że wykorzystujemy coś, co w przeciwnym wypadku część z nas by po prostu wyrzuciła - zero waste w praktyce.



Zupa chlebowa - przepis na 8 porcji

Do przygotowania zupy będziesz potrzebować:

  • ok. 350 g chleba na zakwasie,
  • cebulę,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2l wody,
  • 2 łyżki domowej przyprawy do zup (jeśli jej nie masz zastąp wodę bulionem warzywnym lub drobiowym),
  • łyżkę oleju rzepakowego,
  • łyżeczkę majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.
  • natka pietruszki
1. Czosnek drobno posiekaj - warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
2. Cebulę pokrój w piórka.
3. W garnku rozgrzej olej i przesmaż na nim cebulę i czosnek.
4. W tym czasie pokrój chleb w kostkę i dodaj do garnka.
5. Dodaj przyprawę do zup (tutaj znajdziesz przepis na domową przyprawę do zup), majeranek i zalej wodą.
6. Gotuj do miękkości chleba ok. 20 minut po czym zblenduj na jednolity krem.
7. Dopraw solą i pieprzem, posyp natką pietruszki.
8. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta możesz dolać trochę przegotowanej wody.


A skoro już przygotowałam danie w duchu zero waste, to po całości - w ten sposób do zupy trafiły jeszcze pulpety wołowe, które zostały z wczorajszego obiadu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger