kwietnia 26, 2021

Sałatka z dorszem

Sałatki najczęściej kojarzą nam się z surowymi warzywami i dodatkiem jajka, wędliny lub mięsa na zimno.

Ja jednak czasem mam ochotę na kolację na ciepło. Wtedy też świetnie sprawdzi się sałatka! Wbrew pozorom przygotowanie wersji "na gorąco" wcale nie zajmuje dużo czasu, a cieszy pysznym smakiem i świetnie rozgrzewa w chłodny wieczór 😋


Sałatka z dorszem - przepis na 2 porcje

Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:

  • 250g fasolki szparagowej,
  • 300g pieczarek,
  • 50g liści szpinaku,
  • filet z dorsza,
  • łyżkę czarnego sezamu,
  • łyżkę oleju rzepakowego,
  • pół łyżeczki czerwonej czubrycy,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Filet z dorsza dopraw solą i pieprzem, posyp czerwoną czubrycą i czarnym sezamem, po czym owiń w papier do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 minut.
2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojone w cząstki pieczarki i dopraw solą i pieprzem.
3. Fasolkę szparagową ugotuj i odcedź.
4. Do miseczki przełóż fasolkę, pieczarki i wymieszaj, a następnie dodaj liście szpinaku i upieczoną dorsza podzielonego na cząstki - wszystko wymieszaj.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger