kwietnia 22, 2021

Nowalijki

Nowalijki to młode warzywa, które pojawiają się pierwszy raz w sezonie.

W Polsce pierwsze nowalijki pojawiają się w marcu - są to jednak głównie warzywa szklarniowe. Na te rosnące na polu musimy poczekać nieco dłużej, aż do przełomu maja i czerwca.

Obecnie w sklepach możemy kupić warzywa z uprawy szklarniowej lub sprowadzane z cieplejszych krajów.

Do nowalijek zaliczane są m.in.:

  • sałata,
  • pomidor,
  • ogórek,
  • rzodkiewka,
  • młoda marchewka,
  • szczypiorek,
  • natka pietruszki,
  • cebulka dymka,
  • rzeżucha.

Plusy nowalijek

Podstawowym plusem nowalijek jest to, że... po prostu są. Po długiej zimie w końcu pojawiają się świeże warzywa, które są źródłem witamin i składników mineralnych.

Minusy nowalijek

Niestety nowalijki mają też słabą stronę - te hodowane w szklarniach nie mają tak intensywnego smaku i zapachu w porównaniu do warzyw z pola.

Jakie warzywa wybierać?

Przede wszystkim kieruj się wyglądem - wybieraj mniej wyrośnięte warzywa, unikaj tych, które są nienaturalnie duże.
Wybieraj jędrne sztuki, bez śladów pleśni.
Nie przechowuj warzyw w plastikowych torebkach czy opakowaniach.
Pamiętaj, aby zawsze umyć i w miarę możliwości obrać warzywa - dzięki temu pozbędziesz się konserwantów i innych potencjalnie szkodliwych substancji, które gromadzą się głównie w skórce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger