Nowalijki to młode warzywa, które pojawiają się pierwszy raz w sezonie.
W Polsce pierwsze nowalijki pojawiają się w marcu - są to jednak głównie warzywa szklarniowe. Na te rosnące na polu musimy poczekać nieco dłużej, aż do przełomu maja i czerwca.
Obecnie w sklepach możemy kupić warzywa z uprawy szklarniowej lub sprowadzane z cieplejszych krajów.
Do nowalijek zaliczane są m.in.:
- sałata,
- pomidor,
- ogórek,
- rzodkiewka,
- młoda marchewka,
- szczypiorek,
- natka pietruszki,
- cebulka dymka,
- rzeżucha.
Plusy nowalijek
Podstawowym plusem nowalijek jest to, że... po prostu są. Po długiej zimie w końcu pojawiają się świeże warzywa, które są źródłem witamin i składników mineralnych.
Minusy nowalijek
Niestety nowalijki mają też słabą stronę - te hodowane w szklarniach nie mają tak intensywnego smaku i zapachu w porównaniu do warzyw z pola.
Jakie warzywa wybierać?
Przede wszystkim kieruj się wyglądem - wybieraj mniej wyrośnięte warzywa, unikaj tych, które są nienaturalnie duże.
Wybieraj jędrne sztuki, bez śladów pleśni.
Nie przechowuj warzyw w plastikowych torebkach czy opakowaniach.
Pamiętaj, aby zawsze umyć i w miarę możliwości obrać warzywa - dzięki temu pozbędziesz się konserwantów i innych potencjalnie szkodliwych substancji, które gromadzą się głównie w skórce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz