kwietnia 17, 2021

Udka pieczone w jogurcie

Pieczony kurczak to dość tradycyjny pomysł na obiad. W klasyce nie ma jednak nic złego i warto do niej czasem wracać 😉

Dziś zdecydowałam się na udka pieczone w jogurcie. Marynowanie mięsa w jogurcie czy maślance to sposób stary jak świat, ale cały czas sprawdza się równie dobrze - kwas mlekowy bardzo korzystnie wpływa na kruchość i soczystość mięsa.

Bazą mojej marynaty jest jogurt grecki. Dodałam do niego oczywiście przyprawy - tym razem zdecydowałam się na czosnek, kurkumę i chili, możecie jednak w zasadzie dowolnie komponować taką marynatę ze swoich ulubionych przypraw.


Udka pieczone w jogurcie - przepis na 4 porcje

Do przygotowania udek będziesz potrzebować:

  • 4 udka z kurczaka,
  • 200ml jogurtu greckiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczkę kurkumy,
  • pół łyżeczki chili,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.

1. Udka obierz ze skóry, dopraw solą i pieprzem.
2. Czosnek posiekaj - warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości.
3. Do jogurtu dodaj czosnek, chili, kurkumę i wymieszaj.
4. Zalej udka marynatą jogurtową i dokładnie obtocz w niej mięso, po czym odstaw na pół godziny do lodówki.
5. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i usmaż udka na rumiano.
6. Naczynie do zapiekania wysmaruj pozostałym olejem, ułóż w nim udka i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger