Pieczony kurczak to dość tradycyjny pomysł na obiad. W klasyce nie ma jednak nic złego i warto do niej czasem wracać 😉
Dziś zdecydowałam się na udka pieczone w jogurcie. Marynowanie mięsa w jogurcie czy maślance to sposób stary jak świat, ale cały czas sprawdza się równie dobrze - kwas mlekowy bardzo korzystnie wpływa na kruchość i soczystość mięsa.
Bazą mojej marynaty jest jogurt grecki. Dodałam do niego oczywiście przyprawy - tym razem zdecydowałam się na czosnek, kurkumę i chili, możecie jednak w zasadzie dowolnie komponować taką marynatę ze swoich ulubionych przypraw.
Udka pieczone w jogurcie - przepis na 4 porcje
Do przygotowania udek będziesz potrzebować:
- 4 udka z kurczaka,
- 200ml jogurtu greckiego,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczkę kurkumy,
- pół łyżeczki chili,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz