kwietnia 13, 2021

Sałatka z komosy ryżowej z szynką parmeńską

Komosa ryżowa, znana również pod nazwą quinoa czy ryż peruwiański ma wyjątkowe właściwości odżywcze i może wykazywać duży wpływ na nasze zdrowie. Jest dobrym źródłem białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także witamin i składników mineralnych. Wykazuje też właściwości antyoksydacyjne, dzięki którym może wykazywać działanie antynowotworowe.

Białko komosy ryżowej jako jedno z nielicznych białek roślinnych zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie jest w stanie sam sobie wyprodukować i musimy dostarczyć je z pożywieniem. Jest więc świetną alternatywą dla białka zwierzęcego, zwłaszcza dla osób na dietach wegetariańskich lub ograniczających spożycie mięsa ze wzlędów zdrowotnych.

Ziarna quinoy są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (zwłaszcza linolenowego, linolowego i oleinowego), dzięki którym mogą przyczyniać się do obniżania poziomu cholesterolu oraz zmniejszania ryzyka rozwoju miażdżycy czy innych chorób układu krążenia.

Komosa ryżowa jest doskonałym produktem także dla cukrzyków. W jej skład wchodzą głównie węglowodany złożone (na 21,30g węglowodanów jedynie 0,87g to cukry proste), jej indeks glikemiczny jest więc niski - wynosi 35. Dodatkowo komosa jest także źródłem błonnika, który pomaga obniżać poziom glukozy we krwi.

Quinoa może być doskonałą alternatywą dla ryżu czy kaszy, warto więc od czasu do czasu z niej skorzystać np. przygotowując sałatkę.


Sałatka z komosy ryżowej z szynką parmeńską - przepis na 4 porcje

Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:

  • 200g komosy ryżowej,
  • sałatę lodową,
  • 2 jabłka,
  • 2 gruszki,
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej,
  • 300ml jogurtu naturalnego,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczkę cząbru,
  • sól do smaku.

1. W osolonej wodzie ugotuj komosę ryżową.
2. Sałatę pokrój na mniejsze kawałki.
3. Owoce obierz i pokrój w kostkę.
4. Przygotowane składniki wymieszaj z przestudzoną komosą.
5. Jogurt dopraw solą i cząbrem, dodaj posiekany czosnek i natkę pietruszki, po czym dokładnie wymieszaj.
6. Przygotowanym sosem zalej sałatkę i wymieszaj.
7. Na wierzchu ułóż plastry szynki parmeńskiej.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger