Wszyscy znamy paprykę faszerowaną - na moim blogu też znajdziecie sposoby na jej przygotowanie (np. na obiad faszerowaną indykiem lub kuskusem, albo na kolację faszerowaną twarogiem).
Niewiele osób jednak wie, że w podobny sposób możemy też przygotować pomidory. Dobrze sprawdzą się na obiad z dodatkiem np. ziemniaków. Ale równie dobrze sprawdzą się także na kolację - ja przygotowałam pomidory faszerowane musem drobiowym, które podałam z grzanką z chleba razowego.
Pomidory faszerowane musem z kurczaka - przepis na 4 porcje
Do przygotowania faszerowanych pomidorów będziesz potrzebować:
- 4 pomidory,
- 200g piersi z kurczaka,
- 100g masła,
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego,
- sól i biały pieprz do smaku.
1. Umytą i wysuszoną pierś z kurczaka owiń w papier do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20-25 minut.
2. Ostudzoną pierś pokrój w kostkę, dodaj masło w temperaturze pokojowej, dopraw solą i białym pieprzem, po czym zblenduj wszystko na jednolitą masę z łyżką jogurtu. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodawaj stopniowo jeszcze jogurt, aż uzyskasz konsystencję musu.
3. Pomidory umyj, utnij wierzch i wydrąż środek.
4. Mus z kurczaka włóż do rękawa cukierniczego i wypełnij środek pomidorów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz