lutego 19, 2021

Dorsz zapiekany z ćwikłą

Jak co (niemal) każdy piątek dziś u mnie na talerzu króluje ryba.

Ponoć dorsz nie komponuje się dobrze z burakami. Co prawda nie wiem, dlaczego wiele osób tak uważa, ale pomyślałam, że skoro nie buraki, to może w takim razie ćwikła? 😄

Tak na poważnie to podawałam już kiedyś rybę z surówką z gotowanych buraczków i nie widziałam w tym żadnego problemu. Ćwikła to jednak już troszkę coś innego, więc przyznaję, że był to pewien eksperyment. A że bez ryzyka nie ma zabawy, to przygotowałam dorsza zapiekanego z ćwikłą. 

Ryzyko zdecydowanie się opłaciło - ryba wyszła pyszna!


Dorsz zapiekany z ćwikłą - przepis na 4 porcje

Do przygotowania dorsza będziesz potrzebować:

  • 4 filety z dorsza,
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 3 łyżki ćwikły,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżeczkę czarnuszki,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Z filetów usuń skórę, po czym przekrój je na pół.
2. Ćwikłę wymieszaj z jogurtem.
3. Rybę dopraw solą i pieprzem, posmaruj przygotowanym sosem ćwikłowym i posyp czarnuszką.
4. Każdy filet zawiń w papier do pieczenia, włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 20 minut.
5. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger