Są takie dni, gdy zrobienie obiadu jest wyzwaniem.
Idealnym rozwiązaniem może być wtedy danie jednogarnkowe - wystarczy wrzucić wszystkie składniki do garnka, podgotować i obiad gotowy. Świetnie sprawdza się zwłaszcza wtedy, gdy niespodziewanie wpadną nam nadgodziny w pracy, a po wczorajszym obiedzie nie pozostał już nawet ślad 😉
Ja co prawda do przygotowania dzisiejszego obiadu wykorzystałam garnek i patelnię, ale myślę, że i tak danie daje radę, jeśli chodzi o szybkość i prostotę przygotowania 😁
Pęczak z warzywami - przepis na 4 porcje
Do przygotowania pęczaku będziesz potrzebować:
- szklankę kaszy pęczak,
- 2 czerwone papryki,
- 100g sera feta,
- 4 łyżki natki pietruszki,
- 4 łyżki ziaren słonecznika,
- 2 kiszone ogórki,
- opakowanie szpinaku baby,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- sól i pieprz do smaku.
1. W osolonej wodzie ugotuj pęczak.
2. Na głębokiej patelni rozgrzej olej, przełóż kaszę, dorzuć papryki i ogórki pokrojone w kostkę.
3. Dodaj umyty szpinak, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i słonecznik.
4. Gotuj całość 10-15 minut cały czas mieszając, dopraw do smaku solą i pieprzem.
5. Na koniec pokrój w kostkę fetę i dorzuć na wierzch.
6. Przed podaniem posyp jeszcze łyżką posiekanej natki pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz