lutego 18, 2021

Pęczak z warzywami

Są takie dni, gdy zrobienie obiadu jest wyzwaniem.

Idealnym rozwiązaniem może być wtedy danie jednogarnkowe - wystarczy wrzucić wszystkie składniki do garnka, podgotować i obiad gotowy. Świetnie sprawdza się zwłaszcza wtedy, gdy niespodziewanie wpadną nam nadgodziny w pracy, a po wczorajszym obiedzie nie pozostał już nawet ślad 😉

Ja co prawda do przygotowania dzisiejszego obiadu wykorzystałam garnek i patelnię, ale myślę, że i tak danie daje radę, jeśli chodzi o szybkość i prostotę przygotowania 😁


Pęczak z warzywami - przepis na 4 porcje

Do przygotowania pęczaku będziesz potrzebować:

  • szklankę kaszy pęczak,
  • 2 czerwone papryki,
  • 100g sera feta,
  • 4 łyżki natki pietruszki,
  • 4 łyżki ziaren słonecznika,
  • 2 kiszone ogórki,
  • opakowanie szpinaku baby,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

1. W osolonej wodzie ugotuj pęczak.
2. Na głębokiej patelni rozgrzej olej, przełóż kaszę, dorzuć papryki i ogórki pokrojone w kostkę.
3. Dodaj umyty szpinak, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i słonecznik.
4. Gotuj całość 10-15 minut cały czas mieszając, dopraw do smaku solą i pieprzem.
5. Na koniec pokrój w kostkę fetę i dorzuć na wierzch.
6. Przed podaniem posyp jeszcze łyżką posiekanej natki pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger